Правителството преговаря за три ресора за новия си еврокомисар - енергетика, разширяване и инфраструктура.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който потвърди, че предложението за нов еврокомисар е външният министър Румяна Желева.

Днес се събира изпълнителното бюро и парламентарната група на ГЕРБ, като след заседанието името на кандидата за еврокомисар ще бъде официално обявено.

Припомняме, един от коментарите на премира за бъдещия еврокомисар бе: „да имаме такова представителство в Европейската комисия, че нашият еврокомисар да може да работи и за България - да е ангажиран с партия, с подкрепа, с хора, които да дават мощност на поста".

Междувременно бившият премиер Станишев коментира избора на нов еврокомисар от България.

Според него е редно за еврокомисар да се търси най-силната кандидатура, която е с най-голям авторитет в ЕС и ЕК.

Той изтъкна, че се е ръководил от това, а не от партийни пристрастия при номинирането на Меглена Кунева и че дори е получавал заплахи, че номинацията на Кунева ще му коства главата като лидер на БСП.

Сергей Станишев припомни, че Кунева беше избрана за еврокомисар на годината и за европеец на годината и че действително е с висок авторитет.

За намерението на премиера Борисов сега да бъде номинирана Румяна Желева, Станишев коментира, че тя със сигурност има своите качества, но не е толкова авторитетна и известна засега в ЕС в сравнение с Кунева.

Станишев изрази недоумение от мотивите на новия премиер да отхвърли кандидатурата на Кунева, заради това, че не се е противопоставяла на тройната коалиция.

Българският еврокомисар направи всичко възможно посещението на Бойко Борисов в Брюксел да мине успешно и да се постигнат добри резултати, отбеляза още Станишев.