България е готова за председателството на Европейския съвет, което е много важно за нас и предстоят изключително напрегнати шест месеца. Това обаче не означава, че вътрешните проблеми на страната остават на заден план. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" на БНТ.

"Готови сме с всичко, което е необходимо да бъде готово, екипите направиха много. По време на председателството се изисква най-висша форма на дипломация, разговори, комуникация с всички колеги, защото има много теми, които са трудни за много държави да говорят. Категорична позиция като председатели може да се изказва, но трябва да бъдем все пак обрани, защото трябва да защитим интересите на 27-те и Брекзит." - предупреди премиерът.

Темата за Западните Балкани за първи път ще бъде сред приоритетите на ЕС.

"Темата Западни Балкани по никакъв начин нямаше да присъства, на който и да е съвет. Бяха неглижирали, вглъбени в проблемите на самата Европа. Темата беше ерес да се говори за Западните Балкани." - напомни Борисов.

Той отдели специално място на Договора са добросъседство и приятелство с Македония:
"Македонският народ узря за този договор, след като се увери, че се отнасяме към тях с топли чувства, но и нищо не искаме от тях. Ние просто искаме те да са стабилни, да са добре и заедно да празнуваме празниците ни, а не да стават поводи за най-големи кавги. С местните избори в Македония и категоричната победа на Зоран Заев беше един вот на хората, че това споразумение, този път на Македония към Европа, НАТО и демокрацията е осъзнат."

По думите му, северната ни съседка Румъния ще поеме по пътя на Полша, "ако не спре с това, което прави".

Той определи като особено важна и темата за миграцията.

"В България сякаш като с нож се отряза темата за миграционната криза. Спомнете си само преди 8-9 месеца какво беше в България, Харманли, "Овча купел". Знаете ли какви усилия и колко желязна договорка трябва, за да пазим границата така, както се пази с Турция. Категорично това е най-важна тема. В същото време нашите съседи от Гърция не могат да си преброят мигрантите. Нямаше по-голям страх за българите. Колкото и да сме толерантни 2,3 семейства с деца обикаляха България и никой не искаше да ги вземе, представете си 50-60. Длъжни сме да имаме добри отношения с всички наши съседи." - категоричен е министър-председателят.

Той изрази недоволството си от поведението на опозицията в навечерието на европредседателството:
"Ние искаме да покажем всичките си магарии за тези 6 месеца, да го направим. Не ме дразни вотът на недоверие. Той се прави, за да се покаже на света колко сме некадърни. Да видим какво ще изнесат, ние ще отговорим. Липсата на политическата класа в момента ще направи точно това. Няма да ги оставим в този вот да ни бият нас и ние да ги гледаме. Всичко лошо ще го изкараме на показ."

Същевременно той се съгласи донякъде с изказването на Ахмед Доган, който предупреди ДПС да не прави необмислени ходове за сваляне на правителството:
"Той е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало, ако вотът успее. Да допуснем, че успее. Няма да има парламент, няма да има пленарни заседания. Вместо да се съсредоточим за 6 месеца, да изказваме позитивен дивидент за България, ние искаме да си изкараме кирливите ризи на показ. Добре, да го направим."

"Какво каза г-н Доган - и на БСП , и на ДПС, ще ги свалим ГЕРБ и Патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега с някакви инструменти, след 2,3 месеца те пак ще ни свалят нас. Това им каза, "Изчакайте си времето, сега не сте готови." Нито е казал ние с ГЕРБ ще управляваме или еди какво си. Той се обърна на практика към БСП и към неговите. "Не бързайте - стани да седна. Сега са по-добри от нас. В Общи линии това, което Борисов прави и за съседите ни, и за Балканите, е добро. Нямаме такъв човек. Ще си го подготвим, след година, две или три и ще ги свалим и ще управляваме . Това на практика им каза и според мен правилно им го каза, иначе ще е катастрофа, но ние сме го минали това. Ще докарат един нов Орешарски, след три месеца ще падне." - допълни Борисов.

Той изрази и преценката си за разликите между ГЕРБ и БСП: "Ако държавата е моя, мога да се инатя, колкото искам, ние сме за много кратко, парите са обществени, правителството само преразпределя. ГЕРБ издържа толкова години, защото знаят, че който е виновен си заминава. Не може като БСП да те обвинят за купуване на гласове и ние да го държим в парламента или да отиде депутат да се подхилва за стола на водещ и ние да го държим в парламента. Дори остриета, които ни бяха важни за в тази мръсна война, която се води срещу нас, ние ги отстранихме. Това е разликата между ГЕРБ и БСП."

Снимка 330633

Източник: БНТ

Премиерът коментира също отношенията си с президента Румен Радев, който по думите му говори с думите на Корнелия Нинова:
"Нямам суета. Няма какво да воювам с него. Той ни дава оценки непрекъснато. От една страна казва ГЕРБ да не се обаждат, а всъщност всеки ден ни дава оценки и то възможно най-негативни, взима страна и говори с думите на БСП, на г-жа Нинова. Спрях ГЕРБ да не говорят, но те не могат всеки ден да премълчават."

Същевременно Борисов избегна директните коментари по отношение на Делян Пеевски:
"Делян Пеевски е само депутат от ДПС и ако е имало други, са щели да го изкарат. Воюват няколко олигарси, които икономически са видели, че могат да го направят и си имат медии. Ако прегледате сутрешните блокове, печата или агенциите, ще видите точно кои медии, на кой олигарх са, защото ясно и точно защитават неговия интерес. Никога не съм бил с никой от тях. Всеки се опитва да се възползва по един или друг начин, но никога не е успял. Човекът, който може да говори за Пеевски е Карадайъ и Доган."

Министър-председателят коментира и наболелите теми от последните дни.

Той посочи, че с мораториума за новите лекарства правителството е искало да промени системата, но това намерение не е било разбрано:
"Ние искахме да направим следното - 6 комисии да могат най-добрите специалисти, когато имат такъв пациент и трябва да му се приложи нова молекула. И мен така ме излъгаха на времето. Това искахме да предотвратим. Откакто ГЕРБ е на власт тройно са се увеличи парите за здравеопазването и какво се оказва, че пак всички са недоволни. Корнелия Нинова ми се обади и каза, че ще сгрешим и аз се съгласих. Това не значи, че сме се сближили с г-жа Нинова и ДПС, но е това да може да си нормален и да предотвратиш криза. Има огромен проблем с ТЕЛК-овете, с тези скъпи лекарства, които се изписват и това се прави от доктори, GP-та. Не може да всеки лекар да сложим СРС. Искахме просто да променим системата, не се възприе, рано или късно ще се възприеме , защото това не може да продължи."

Премиерът бе категоричен, че ще има втори лифт в Банско: "Не само, че не се колебая. Втори лифт ще има. Ние сме провели разговор с много от "Зелените" и те също са да има втори лифт, но искаме така да направим и плана на управлението за Пирин, че всяко нещо, което допълнително ще се строи, е минава екологична оценка. Всички са ми декларирали, че са за втория лифт."