Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е избран за депутат в новия парламент. Това стана ясно от заседанието на ЦИК, проведено тази вечер, предаде "Нова". Припомняме, че по-рано днес самият той обяви, че най-вероятно няма да влезе изобщо в парламента. 

Мотив за това е да не пречи на разследването или разследванията, които са започнали срещу него. "Като гледам как са ме почнали...", заяви лидерът на ГЕРБ, който вчера уведоми медиите, че е извикан на разпит в ГДНП.

ЦИК разгледа и отхвърли заявлението му за отказ. 

Борисов: Подкрепа за Слави никога, оставаме в опозиция

Борисов: Подкрепа за Слави никога, оставаме в опозиция

Най-вероятно бившият премиер няма да влезе и в парламента

"Народът каза, ей, на никой не даваме властта - нито на Слави, нито на Борисов, нито на Радев, нито на Христо Иванов. Ние сме категорична опозиция. Два месеца сме се били със Слави, сега каква е логиката да го подкрепя", попита реторично Борисов.

От днешното заседание стана ясно също така, че кметът на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ" остава и депутат, което е в несъвместимост с поста, който заема в момента.

По закон, те ще трябва да поискат от бъдещото Народно събрание да ги освободи. Такава е позицията на част от членовете на комисията, които се позоваха на решение на Конституционния съд.

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

При 100% от протоколите: ИТН - 24.08%, ГЕРБ-СДС - 23.51%, БСП – 13.39%, ДБ – 12.64%...

ЦИК обяви и окончателното разпределение на мандатите в парламента. Решението беше публикувано на сайта след полунощ. 

Според него, "Има такъв народ" получава 65 депутатски места, ГЕРБ - СДС - 63, "БСП за България" ще има 36, "Демократична България" - 34, ДПС - 29, а "Изправи се! Мутри вън!" - 13 депутати.