"В Москва аз лично съм бил винаги на частни визити, като част от екипа на частна компания, няколко пъти между 2000 и 2013 година. Доколкото си спомням, "Турски поток" е строен между 2019 и 2021 г.* Обяснявам си това като персонална атака спрямо мен. Поради това, че в последните месеци се опитахме да върнем конкуренцията в обществените поръчки - критерият най-ниска цена, което изцяло изключва човешкия фактор".

По такъв начин регионалният министър Андрей Цеков отхвърли твърденията от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в рамките на първата си за сезона сутрешна парламентарна сводка намеси името му в казуса с "Балкански поток" и среща със санкционирания руски бизнесмен Александър Бабаков.

Започнали са ударни проверки на договорите за пътно строителство и поддръжка, започнати в последните години. "В това число и прословутите договори, сключени през последното управление на ГЕРБ, по което са изпълнени договори за 3 милиарда, а това, което установи проверка на АДФИ, е че за над 700 милиона са извършени основни ремонти, а не текущи, което е забранено от закона", продължи с аргументите си шефът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в ефира на "Нова телевизия".

Цеков отрече също така и обвиненията от бившия регионален министър по времето на ГЕРБ и настоящ депутат от партията на Борисов, че МРРБ и АПИ "са се оплели като патета в калчища" по отношение на обществените поръчки за пътна поддръжка и строителство, като Цеков заедно с финансовия министър Асен Василев са били поканили пътните фирми да сключат "джентълменско споразумение" да не обжалват търговете.

"Факт е, че в последната година и половина такива договори не са сключвани, сключени са единствено такива за зимна поддръжка от служебното правителство. През останалото време обаче АПИ в разрез с предмета на договорите е извършвала дейност, на която няма право - кърпене на дупки", остър бе министърът. И обясни атаките срещу него с политически мотиви.

"Фирми около "Продължаваме промяната" няма, "Продължаваме промяната" никога не е имала обръчи от фирми като други партии. Затова не искам да коментирам политически инсинуации", заяви Цеков.

И продължи с констатациите си огорчено - години поред партиите управляват бизнеса, което водило до порочните практики в миналото. "Едно управление не е легитимно само защото има политическа подкрепа, то трябва да е полезно за българските граждани, иначе от него няма смисъл", изрази увереност в действията на новата редовна власт министърът.

Автоматично ще се регулира трафикът между София и Перник през Драгичево

Автоматично ще се регулира трафикът между София и Перник през Драгичево

МРРБ ще подкрепи проект за подмяна на водопреносната мрежа в Брестовица

* Първоначално в резюмето на участието на министър Цеков от News.bg бяхме написали, че думите му са: "Работил съм в руска фирма между 2000-та и 2013 година, доколкото знам, "Турски поток" е строен след това." В редакцията на News.bg се получи забележка от страна на МРРБ, че не сме отрази точно в цитат думите на министър и текстът бе коригиран.