Автоматична система за реверсивно движение ще облекчи и обезопаси трафика между София и Перник през с. Драгичево. Умната системата със светофари ще анализира потока от движещите се автомобили и в определени периоди ще организира преминаването в различните посоки, включително и завиването към населените места, през които минава трасето. Така ще се реши и проблемът на с. Драгичево, към което след ремонт през 2019 г. беше забранено завиването на ляво заради чести катастрофи и жителите бяха затруднени.

Системата ще се въведе в три подучастъка - в урбанизираните територии на София, с. Драгичево и Перник. Оптимистичният вариант за начало на строителството на съоръженията е до края на годината, но ако има обжалвания, процесът ще започне до края на месец март догодина.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в първия парламентарен контрол за есенната сесия на 49-тото Народно събрание. Регионалният министър отговоря в продължение на три часа на 21 въпроса от общо отправени към него 28 от народни представители за днешния ден.

Има нужда от изграждане на нови пътни връзки към Стара Загора и Раднево от автомагистрала "Тракия", до момента АПИ не е обсъждала строителството на такъв пътен възел. Предстои проектиране на пътната връзка от начална фаза, включително провеждане на необходимите подготвителни процедури. Поръчка за проектиране ще се обяви догодина, а реалистичният срок за започване на строителни дейности е 2026 г.

Заради наличие на защитени зони по Натура 2000 се бави проектирането на пътния възел от АМ "Тракия" към Кермен. Затова са изготвени нови проектни решения, които са подадени за оценка в МОСВ.

След възстановяване на движението по главния път между Мездра и Ботевград, което се очаква да стане на 10 декември, ще се обследва състоянието на път II-13 в участъка на селата Осен - Девене, ползван като алтернативен, и ще се предприемат действия за привеждането му в нормално експлоатационно състояние. Същото важи и за определени участъци в общините Червен бряг, Нови Искър, Кнежа и Долни Дъбник. Огледите ще започнат още този месец.

Ще се сформира технически експертен съвет, който да анализира състоянието на всички започнати проекти за водоснабдяване в страната от миналия век. Целта на съвета ще е да се произнесе кои проекти имат потенциал и дали е целесъобразно тяхното завършване. Така ще е ясно имат ли бъдеще проекти като яз. "Нейковци", който да водоснабдява общините Трявна и Дряново, или яз. "Кюстендил" в едноименната община. Министърът припомни, че двата обекта са започнали да се строят през 1978 г. като няколко пъти са замразявани и размразявани. В момента по тях не се работи заради становище, че не са необходими заради намаляване на населението.

МРРБ ще подкрепи проект за подмяна на водопреносната мрежа в Брестовица, където казусът с мангана във водата е сериозен и се отнася за живота и здравето на населението. Заради мангана цялата вътрешната мрежа е компрометирана и дори да се смени довеждащият водопровод, това няма да реши проблема. Нужни са сериозни интервенции, които не са по силите на общината и ВиК оператора. Проблем е липсата на проекти за довеждащи водопроводи и подмяна на вътрешната разпределена мрежата.

Манганът във водата на Брестовица е 32 пъти над нормата, хората излизат на протест

Манганът във водата на Брестовица е 32 пъти над нормата, хората излизат на протест

Настояват за нов водоизточник...

Сегашният управител на ВиК Монтана не може да изпълнява тази функция, каза министър Цеков и в отговор на въпрос дали управителят на търговското дружество отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността. Министърът обясни, че разрешението за достъп до класифицирана информация на инж. Валери Иванов е било отнето през 2020 г., а за заемането на такава длъжност ръководителят трябва да притежава валидно разрешение за достъп до класифицирана информация на ниво "поверително". Затова и са прекратени правоотношенията с Иванов по реда на Търговския закон. През месец юли "Български ВиК холдинг" е уведомил дъщерното си дружество ВиК Монтана, че е необходимо свикване на общо събрание за избор на нов управител и е подсетил с второ писмо, тъй като не е имало реакция. Писмо за свикване на събрание на съдружниците за 28 ноември тази година.

През този месец МРРБ ще обяви обществена поръчка за изготвянето на доклад за оценка на съответствието, необходим за довършването на строителството на пречиствателната станция за питейни води за град Сливен. След сключване на договорите с изпълнители, се очаква тя да бъде завършена през 2024 - 2025 година.