емакспрес
9 ноември 1989 г. е важен ден за Европа и целия свят и не случайно това бе основен акцент в изказванията на всички световни лидери в Берлин.

Това заяви пред българските медии в германската столица мистър-председателят Бойко Борисов. Той участва в тържествата по случай 20-годишнината от падането на Берлинската стена по лична покана на президента Хорст Кьолер.

"На 10 ноември бях на работа и след това на тренировка."
Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса къде е посрещнал новината за политическата промяна в България.

Исканията за импийчмънт на Първанов от някои политически партии, премиерът коментира с думите, че каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи и допълни: "Аз съм поставен в една деликатна ситуация".

Късно снощи след церемонията край Бранденбургската врата българският премиер заедно с държавни и правителствени ръководители от цяла Европа бе гост на официален прием, даван от германския държавен глава в двореца „Белвю".

Впечатляващо и истинска чест е да се видиш и поздравиш с държавници като Лех Валенса и Михаил Горбачов, каза премиерът Борисов в отговор на журналистически въпрос какви са впечатленията му от честванията.

На официалния прием министър-председателят разговаря с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Премиерът Борисов и Хилари Клинтън са обсъдили предстоящата на 23 ноември визита в САЩ на външния ни министър Румяна Желева.

Бъдещето на Лисабонския договор и планираното за 14 декември посещение в София на премиера на Белгия бе акцент в разговора на Борисов с колегата му Херман ван Ромпуй.

Готовността си да посети страната ни в началото на следващата година потвърди в личен разговор с премиера и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

По-късно днес министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Брюксел. Той ще бъде удостоен с Европейската награда на данъкоплатците за 2009 г.

На специалната церемония в Представителството на Баден-Вюртемберг към Европейския съюз ще присъстват външният министър Румяна Желева, евродепутатът и председател на делегацията на ХДС в ЕП Маркус Фербер, председателят на Европейския икономически сенат д-р Инго Фридрих, както и бившият председател на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.