Премиерът Бойко Борисов е в монашеската република Атон. Той участва в Литургията и в литийното шествие по случай Гергьовден в българския манастир "Св. вмч. Георги Зограф" в Атон, съобщиха от МС.

Премиерът беше поканен като гост на традиционния храмов празник от игумена на светата обител Амвросий през декември. Тогава правителството отпусна 940 хиляди лева за довършително-ремонтните дейности и изграждането на комуникациите в южното крило на манастира.
С парите е извършена цялостна реконструкция на крилото.

Атон дарява на мощи на трима почитани светци на столичен храм

Атон дарява на мощи на трима почитани светци на столичен храм

Св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст

Южното крило на манастира "Св. вмчк. Георги Зограф" е изгоряло през 1976 г. и от тогава до сега не е имало възможност да се използва.

В обръщението си към монашеското братство Борисов подчерта, че през вековете православната вяра е помагала най-много при преодоляването на тежките изпитания пред българите. Той подчерта, че православието ни е съхранило като нация.

Бойко Борисов и българската делегация се срещнаха с духовното ръководство на Света гора в Карея. Протос Христофор поздрави премиера Борисов и подчерта, че е впечатлен от грижите, които кабинетът полага за Зографската света обител и от личните усилия на министър-председателя за възстановяването и изграждането на нови православни храмове.

За свързаните със Зографския манастир обекти са отпуснати 120 хил. лева от бюджета и от Софийската митрополия. Те са били за обновяването на източното крило на Германския манастир "Св. Иван Рилски" - метох на "Св. вмчк. Георги Зограф" в Атон.

За периода от 2009 г. до сега са били отпуснати 400 хил. лева за българското неделно училище в Солун, което е към манастира. В него се обучават около 100 деца. Финансиран е и проект "Зографски дигитален архив" в СУ "Св. Климент Охридски" със 100 хил. лева за дигитализиране на паметниците на културата, съхранявани в манастира.

На Атон освен премиера Борисов са и министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Николай Нанков и Боил Банов.

Българската делегация беше придружавана от зам.-министъра на външните работи на Гърция Йоанис Аманитидис. Той предаде на българския премиер специални поздрави от министър-председателя Алексис Ципрас. Двамата подчертаха добрите приятелски връзки между българския и гръцкия народ и отличната съвместна работа за успеха на целия регион.

Припомняме, Света гора или Атон е планински полуостров в Северна Гърция, дълъг 57 км и широк 7 - 10 км. Общата му площ е 389 кв. км. Най-високият му връх Атон е с височина 2033 м. Според гръцката конституция Света Гора е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Наред с манастирите има 12 скита (по-малки манастири), метоси, както и над 600 килии, каливи и катизми.

Главен град и административен център на Света гора е Карея, който е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно Света гора е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души.