Работна група ще прецизира текстовете в Наказателния кодекс, регламентиращи института на неизбежната отбрана. Това каза на брифинг в Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева. Поводът е убийството в Пловдив.

"Беше ни възложено да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана като се намери най-добрият баланс от защита на личността и на имуществото на граждани, без това да води до действия, които биха накърнили други правови норми", коментира Цачева.
Тя бе категорична, че в скорошен план работна група да предложи съответните промени в чл. 12 на НК.

Доктор Димитров изпразнил целия пълнител
Обновена

Доктор Димитров изпразнил целия пълнител

Той опитал да се укрие и три пъти сменял версията

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заяви, че прецизирането е работа на правоприлагащите органи. Според него може би нещо се е променило.
"Аз съм готов да дам необходимата статистика - всички онези случаи, които са се случвали в министерството, как ние сме реагирали, каква е съответната реакция на гражданството, да видим какво се е променило в държавата ни през последните години, докато тези текстове са били прилагани, включително и решенията на Конституционния съд и ако има някакви промени - да ни предложат решения", коментира Радев. "Това искат хората и ние добре чуваме тези знаци", каза още той.

ЧДа направим една проверка на това какво се е променило, да се сравни, включително и с други държави", заръча Радев. Той припомни, че съвсем скоро е дал статистика, според която 33% е разкриваемостта.

Прибързващите със заключенията за застреляния циганин в Пловдив тровят живота си

Прибързващите със заключенията за застреляния циганин в Пловдив тровят живота си

Сблъсък на стереотипи, а не на персонажи

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира още защо МВР се е забавило с информацията за убийството в Пловдив, което всъщност повдигна въпроса за института на неизбежната самоотбрана.

Радев коментира, че чисто обективно от МВР не могат да коментират. "Много добре знаете, че 72-часовото задържане се разпорежда от  прокуратурата ние само го изпълнихме. Аз се колебаех дали да изляза и да кажа нещо, но не можех заради Прокуратурата. Какво знаехме ние - знаехме само едно нещо за д-р Димитров, а то е, че той има незаконно притежавано оръжие. Изчакахме прокуратурата - така се прави. Такъв е примерът и в други държави, там винаги изчакват да се видят какви са фактите. Съжалявам, че много хора, гражданството всъщност се заблуди кой е прав в случая и зае една страна, но благодаря на тези, които казваха нека изчакаме фактите не са известни. Моята оценка, че ние правилно не съобщавахме нищо, не само защото нямахме право, а и не знаехме и фактите. Прокуратурата казаха подробно какво се е случило казаха и нова мярка", посочи Радев.