От днес, 6 август, Валери Йорданов встъпва в длъжност като заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Назначението на Йорданов е със заповед на министър-председателя Бойко Борисов.

Г-н Йорданов е с образователна степен магистър. Той е бил директор на Столичната дирекция за закрила на детето. Извършвал е административно управление и контрол на служителите в детските педагогически стаи, активно взаимодейства с ДАЗД, АСП, неправителствени и обществени организации, работещи за и с деца. В този период в СДВР е изградено и специализирано помещение за работа с деца, жертви на престъпления - "синя стая".

ДАЗД проверяват "Социално подпомагане" - София

ДАЗД проверяват "Социално подпомагане" - София

Инспекцията е по случай с деца, въвлечени в тежък родителски конфликт

Йорданов е бил и кмет на столичния район "Витоша" за периода от 2013 до 2015 г. Реализирал е дейности и мерки за гарантиране на правата на децата - създаване на подкрепяща среда и условия за социално включване. Председател е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, сочат от пресслужбата на Министерски съвет.

До назначаването му за зам.-председател той е бил главен секретар на Държавната агенция за бежанците. В неговите правомощия е административното управление на Дирекция "Социална дейност и адаптация", която прилага специални грижи за непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, търсещи международна закрила, и осъществява, съвместно с Регионалните управления по образованието, насочване на тези деца към държавните и общинските училища в Република България.

Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова връчи почетен плакет и благодари на досегашния зам.-председател д-р Валентин Димитров за работата му в областта на закрилата на детето и изрази надеждата си, че и в бъдеще ще продължи да сътрудничи по теми, свързани с опазване на интересите на децата и грижите за тях.

ДАЗД се зае с проблемите на български родители в Норвегия

ДАЗД се зае с проблемите на български родители в Норвегия

Институциите се обединяват за случай на деца, изведени от семейството