Премиерът Бойко Борисов нареди на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията.

"Тепърва предстоят още тежки месеци за образователната система и е важно взаимно да се пазим. Това бе и една от причините да направим задължително носенето на маски за учениците от 5 до 12 клас", написа той във Фейсбук по повод днешното заседание на Министерския съвет. По негови думи до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.

Борисов подчерта, че затварянето на хората в домовете им не е лесно решение и напомни, че застояването на децата вкъщи носи своите рискове -обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализация, психически проблеми.

Според него локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения.

Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час
Обновена

Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час

За учениците от начален етап мярката остава препоръчителна

Този метод е правилен - там, където няма зарази, децата да учат, настоя премиерът. Той разпореди да се следи броят на заболелите, така че да се щадят учителите и да се използват родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто, изтъкна министър-председателят.

От своя страна просветният министър заяви, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива при по-кратък период от време.

Той обясни, че въпросът е обсъден със здравния министър, следят се стойностите на заболеваемостта и се дава възможност в училищата да се прилага подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда.

Не повече от 30 минути на ден ще носят маски учениците, успокоява Вълчев

Не повече от 30 минути на ден ще носят маски учениците, успокоява Вълчев

Близо 59 хиляди са първокласниците тази година