Децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно - в общите помещения. Така образователният министър Красимир Вълчев коментира мярката, която вълнува най-силно родителите преди началото на новата учебна година, цитиран от bTV.

Вълчев беше на откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора.

"Носенето на маски е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими спрямо другите страни. В много от тях се изисква носене на маски по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето", подчерта още образователният министър.

Личните лекари против "карцерите" в училищата

Личните лекари против "карцерите" в училищата

Трябва да научим дечицата, че трябва да има носене на маски

Силно препоръчваме по-голямата част от времето да прекарват навън - тоест, те не трябва да се застояват в коридорите, допълва Вълчев.

Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено, заяви още Вълчев. 

Той отбеляза, че ако има заболял ученик или учител няма да се карантинира цялото училище, а съответната паралелка. 

По думите му всяка година има ученици, които избират т. нар. "самостоятелна форма" на обучение или по-скоро родители, които избират за децата си тази форма на обучение. Тази година очакваме да са няколкостотин - може би 200-300 заявления да бъдат подадени, коментира образователният министър.

Близо 59 хиляди са първокласниците, които утре ще прекрачат за първи път училищния праг.

Докато министър Вълчев бе в Стара Загора пред МОН се проведе протест против задължението да се носят маски от децата. Около 20-тина родители се събраха пред ведомството, естествено с аткрактивното участие и на Йоло Денев.

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Деца в един клас е трудно да се разделят и да носят маски, ако има болни - минават на електронно обучение