Доказано е, че най-добрият ефект е носенето на маска от двете страни - от учителите и учениците. Трябва да научим дечицата, че трябва да има носене на маски. За това настоя д-р Гергана Николова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й децата трябва да бъдат научени на хигиена и ако маската падне на земята, няма никакъв смисъл да я слагат. Маската има своя смисъл, когато са спазени определени правила, уточни лекарят.

МОН дава на училищата свобода за мерките срещу COVID-19

МОН дава на училищата свобода за мерките срещу COVID-19

Ако само МОН дава насоки, имало риск от "предозиране"

За изолаторите в училище д-р Николова бе категорична, че това звучи като "карцер". Тя недоумява как едно детенце първи клас понеже вдигнало температура или му потекло нослето да бъде поставяно в изолатор. Има сестрински и лекарски кабинет, където детето би могло да изчака идването на родител. Това едно дете да бъде поставено някъде, на него ще му звучи като наказание за това, че е болно, възмути се д-р Николова.

Според нея вървим по много тънък лед, с който може да се увреди психиката на децата.

В пловдивско училище децата ще влизат в класните стаи през прозорците

В пловдивско училище децата ще влизат в класните стаи през прозорците

През главния вход ще влизат само учениците от 4 до 7 клас

Д-р Николова предупреди, че есенно-зимният сезон ще бъде тежък за цялата здравна система. Лекарите искат да имат възможност да правят диагноза на коронавирус, а не само да лекуват симптоми.

Обичайно е последната седмица преди 15 септември да има повече деца за ежегодните профилактични прегледи, обясни тя за работата на джипитата дни преди началото на учебната година.

МЗ разясни с какви документи могат децата да посещават училища и детски градини

МЗ разясни с какви документи могат децата да посещават училища и детски градини

Здравният талон вече може да се предостави до месец след началото на учебната година

Д-р Николова призова родителите да се обадят първо на личния лекар на детето си и да се разберат кога да отидат. Профилактичният преглед не може да стане за една минута, а тези, които идват за първи път при нас времето е още по-дълго, подчерта лекарят.

Изследвания трябва да се направят и за деца, които отиват на детска градина. Има разбиране от страна на Министерство на здравеопазването как нещата да бъдат направени по-лесно за родителите и децата, изтъкна д-р Николова.

Трудно ще стане наваксването на имунизационния календар, но няма нищо фатално, каза тя.

По отношение на личната профилактична карта на децата, д-р Николова обясни, че за да бъде издадена лична профилактична карта, детето трябва да бъде прегледано и ако бъде направено до 15 септември, тя би могла да бъде изпратена в училището. Тя недоумява как да се изпрати личната профилактична карта на дадено дете като не е извършен преглед.