Министър-председателят Бойко Борисов не е съгласен с изказвания от типа, че сме успели да победим президента Макрон.

Това той изрично подчерта на кратък брифинг при завръщането си в България. Коментарът си той направи пред журналисти на летище "София", след като стана ясно, че одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност за в полза на българските искания.

Пакетът "Макрон" капитулира, обяви Андрей Новаков

Пакетът "Макрон" капитулира, обяви Андрей Новаков

И пълна победа за българската позиция

Бойко Борисов припомни как до 2.30 часа през нощта преди срещата за Западните Балкани в София са разговаряли с Макрон и Меркел и дори с одеала са ги завивали заради студа, като пред тях са изложили "довод по довод". Именно с диалог, разбиране и много работа, според Борисов е постигната подкрепа за българската позиция.

Днешното решение, по думите на премиера е доказателство, че "в нашето голямо европейско семейство не стават нещата с чукане по масата". Борисов подчерта кое е важното - диалог, убеждение, аргументи и работа по привличане на максимално много поддръжници.

Джамбазки към превозвачите: Победа в битката, дано и във войната

Джамбазки към превозвачите: Победа в битката, дано и във войната

Законът на Макрон беше разбит на парчета, радва се Джамбазки

Решението не нито повод за фанфари, нито да викаме победа, а е пример как с диалог да постигаме успехи, заяви премиерът. Той припомни и че със същия диалог са постигнати и 8% повече за кохезионна политика. "Това е най-добрият начин - без на повишаваме тон."

А пък: "Ако някой си мисли че може да пребори Франция, Германия, Холандия, Австрия, значи е наивник на средна възраст", заяви Борисов.

Превозвачите плашат с референдум за излизане от ЕС, ако Европа не ги чуе

Превозвачите плашат с референдум за излизане от ЕС, ако Европа не ги чуе

Транспортната комисия на ЕП гласува мерките по мобилния пакет днес

По въпроса за потърсената и евентуално откритата подкрепа сред Вишеградската четворка, премиерът обясни, че "всяка държава си е на своя крак", но и е нужно повече такт и уважение към тези, които дават парите в Европа. Той даде като пример, ако трябва нашата държава да даде милиони за държави от Западните Балкани, то и ние веднага бихме поискали да знаем какво ще има насреща.

Само преди час евродепутатът Андрей Новаков обяви пълна победа за българската позиция в комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилностТой определи това като капитулация на пакета "Макрон".

Припомняме, по-рано днес представители на българските превозвачи проведоха извънредна среща с министъра на транспорта Ивайло Московски, на която бяха обсъдени предложения за промени в мобилния пакет, който стана известен като пакета "Мобилност" или пакета "Макрон". След срещата Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите съобщи, че на срещата днес с ресорния министър целият транспортен бранш е информирал, че ако мерките, предложени от ЕК, се приемат в този вид, то българските превозвачи няма да имат друг избор, освен да инициират референдум за излизането на страната ни от ЕС.