Превозвачите у нас ще инициират национален референдум за излизането на България от ЕС, ако предвидените мерки в законодателния пакет за мобилност в ЕС бъдат приети, съобщи БНР.

По-рано днес представители на българските превозвачи проведоха извънредна среща с министъра на транспорта Ивайло Московски, на която бяха обсъдени предложения за промени в мобилния пакет, който стана известен като пакета "Мобилност" или пакета "Макрон".

Българските превозвачи се притесняват от западноевропейски популизъм

Българските превозвачи се притесняват от западноевропейски популизъм

Московски обсъди с превозвачи предложения за пакета "Мобилност"

След срещата Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите съобщи пред общественото радио, че на срещата днес с ресорния министър целият транспортен бранш е информирал, че ако мерките, предложени от ЕК, се приемат в този вид, то българските превозвачи няма да имат друг избор, освен да инициират референдум за излизането на страната ни от ЕС.

"Ние ще бъдем принудени да работим против правилата, с които предварително ще бъдем обречени на фалит", категоричен е Арабаджиев.

По думите на превозвача браншът и транспортният министър отдавна са обсъдили всички предложения от българиста страна. Стана ясно и че компромисните текстове, които бяха поискани от еврокомисаря по транспорта, вече са внесени от българското правителство в работните групи.
Следва тези текстове да бъдат обсъдени.

Каракачанов: Европа не ни третира като равни

Каракачанов: Европа не ни третира като равни

Ако не храниш своята армия, храниш чужда

"Но оттам насетне тези текстове не бяха възприети от Франция, Германия, Белгия и Холандия и ние сме притеснени, че въпреки всички компромиси, които правим, се отива в посока тези рестриктивни мерки да бъдат приети без оглед на мнението на голяма част от държавите в ЕС", обясни още Арабаджиев.

Според него не е нормално и не трябва да се допуска подход, с който един бизнес ще бъде изхвърлен чрез административни мерки. Превозвачът заяви и че евродепутатът Ангел Джамбазки е инициирал протест в Брюксел.

Наши превозвачи готвят протест пред Европарламента, унгарци и поляци им удрят рамо

Наши превозвачи готвят протест пред Европарламента, унгарци и поляци им удрят рамо

Щели да емигрират, ако ЕС приеме пакета "Макрон"

Днес в 17 часа българско време в транспортната комисия към Европейския парламент ще се гласуват мерките по пакета "Мобилност".

В тази връзка темата коментира и евродепутатът Андрей Новаков. По думите му е направено всичко възможно, така че мерките по мобилния пакет на ЕК да не бъдат приемани.
"Буквално всичко възможно, което можеше да се направи, е направено. Буквално с всеки един колега, включително и с тези, които са абсолютно непреклонни спрямо тяхната позиция, им е отделено достатъчно внимание. Единствената дума, която описва това, което се случва е ЕП е опълчение. Всичко се променя постоянно. Първоначално имахме пълната подкрепа на колегите от Централна Европа. Сега се наблюдава разколебаване. Имаме проблеми и с позицията на колегите от Италия, тъй като явно политическата нестабилност в страната им пречи да координират своите позиции", обясни Новаков.

Той е и категоричен, че ако мерките се приемат в сегашния им вид, българският бизнес ще бъде изправен пред катастрофа. "Ако минем на вариант Б, това означава, че трябва да блокираме досието в Съвета, така че неговото прилагане да отнеме толкова време, че да изтече мандатът на ЕК", обясни евродепутатът.

На срещата в транспортното министерство превозвачи заявиха, че очакват официалната позиция на министър Московски и българското правителство да бъде чута от Европа.

Не може да си правите майтап с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Не може да си правите майтап с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Европа на две скорости отдавна е факт според евродепутата