Премиерът Борисов каза, че няма да отиде в парламента и днес, защото не са му приятни да ги гледа.

Припомняме, в 12,40 се проведе гласуване вота на недоверие. Борисов не бе вчера на дебатите, а днес почти в същия час той ще е в Троян за откриване новата канализация в града.

Преди това той бе на откриване първата част от реконструкцията на нов Музей на съвременното изкуство, където каза, че е поръчал на министъра по европейските въпроси Томислав Дончев, като отиде в парламента, да подари на Петър Димитров сметало - топчета да си смята.

"С топченца да си пресмята, че от 0,7 (закръгляваме ги на 1) до 13 % усвояване на еврофондовете, до края на годината са 13 топчета повече".

Борисов изтъкна, че от първия ден правителството му е заварило плащания на високите пенсии и че е влезнало с половин милиард пасив.

Премиерът подчерта, че неговото правителство открива магистрали, спортни зали, музеи и изрази недоволство, че в същото време това не се харесва на някои. Ако не е това правителство, ще има хаос, посочи Борисов.

Няма да има никаква политическа толерантност към предишните управляващи, каза още Борисов и добави, че те искат да превърнат България в състоянието на съседни държави.

„Станишев щеше да изглежда така, както Папандреу, щеше да обикаля, а ние като най-голяма партия щяхме да гледаме как държавата се отдръпва и банкрутира", каза Борисов. Той подчерта, че това би бил другият вариант на създаването на правителство на малцинството.

По-късно в Троян премиер оприличи депутатите на мишки
Още...

Всеки, който има малко акъл, ще се съгласи с мен", заяви Борисов.

По-късно стана ясно, че премиерът е изпратил подаръци на лидерите на опозицията в НС.

От негово име вицепремиерът Дянков им подари по парченце от трикольорната лента, която Борисов сряза, откривайки музея.

Финансовият министър взе думата, след като БСП прочете декларация, в която алармира за огромното изоставяне в усвояването на евросредства и придвижването на проекти по оперативните програми.


Искра Фидосова изпълни заръката на премиера да връчи подаръка му на Петър Димитров

Като отговор на това Дянков обяви, че днес е един добър ден за България, тъй като е открит Музей за съвременно изкуство.

Това провокира Юнал Лютфи от ДПС да вземе думата и да обърне внимание, че така може да девалвират ценностите.
Както девалвира думата „магистрала", така може да стане и с „музей" при положение, че социалните проблеми на хората са сериозни и акцентът трябва да бъде това, а не музеите.

Междувременно в пленарната зала бе посочено, че не е известен и адресът на музея, тъй като Дянков покани опозицията да го посети.

Това накара министъра на кулутрата да обясни, че музеят се намира на ул. Черни връх 2 и обяви, че ще бъдат открити още два музея.
Той предупреди да не спекулира с изкуството и културата и те да не се противопоставят на социалните проблеми. Защото, заяви Рашидов, в такъв случай депутатите не яжте по три пъти на ден, за да се спестят пари за култура.

В отговор на това БСП депутатът Петър Курумбашев призова Рашидов да спре с пурите и така ще се спестят още повече пари.

На своя ред депутатите от БСП Георги Божинов и Георги Пирински изразиха възмущението си от думите на премиера, че депутатите не са му приятни и за това няма да ходи в парламента. Пирински призова парламентарния шеф Цачева веднага да се свърже с премиера и да го повика в пленарна зала.
На своя ред Цачева обясни, че няма такива правомощия.