Премиерът Бойко Борисов е доволен от българския народ и как се спазват мерките. По-добре да не ме харесват и да не искат да ме гледат, обясни на брифинг в Министерски съвет министър-председателят.

Той обаче няма намерение скоро да отмени извънредното положение, поне докато няма лекарство срещу коронавируса. Мисли обаче за известно облекчение на мерките за разходка в паркове и градини, например по часове, както е с достъпа до магазини. Целта е семействата и децата да могат да излизат навън.

Българската индустрия произвежда в пъти по-качествени продукти от велики империи, похвали се премиерът Бойко Борисов. За пример даде защитните облекла, които произвеждаме, затова и даваме стотина защитни облекла с медиците в Северна Македония. Има лекарства, които дават добри резултати, ние сме ги осигурили, стана ясно от думите на премиера.

Иначе той предупреди, че няма доказано лекарство срещу коронавируса. Имаме огромни количества суровина за медикамент срещу коронавируса. На Бойко Борисов му предстоят разговори и срещи с индустрията и технолозите, за да се види можем ли да произведен медикамент. Нужно е обаче технологично време за сертифициране на нови продукти. От срещата той очаква някаква конкретика, за да може да ускори процеса по сертифициране на суровината, както е станало с облеклата за медиците.

Премиерът се похвали, че големите европейски държави копирали мерки от нас. Иначе той е доволен, че медиите го сравнявали с държави като Германия и Южна Корея. САЩ въздишат и ги е яд, че се забавиха с мерките, подчерта министър-председателят. Бойко Борисов подчерта, че се е тествал за коронавирус заради многото му срещи и ангажименти. Много премиери били по закон длъжни да се тестват. Всяка сутрин Борисов се информирал за състоянието на приятеля си Борис Джонсън.

Други държави обяснявали, че ще разхлабят мерките евентуално и в някакво бъдеще, но плановете били като психотерапия.

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Бойко Борисов сменя ръководството на ББР

Владислав Горанов и Емил Караниколов не знаели за кредита

Българският народ беше много дисциплиниран, само Германия може да ни съперничи, отчете премиерът за спазването на мерките. Борисов отново се обърна към медиите, които правят сравнение с мерките с другите страни. Това ме ласкае, но е тежко това сравнение, изтъкна Бойко Борисов. 

Само заедно можем да оцелеем, убеждава Бойко Борисов. А на въпрос кога можем да се върнем към нормален живот, той каза: "Ако мога да кажа кога, ще ми дадат Нобелова награда още днес". Има ли лекарство, мерките падат, по думите му.

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Те са били в огнището на вируса и затова трябва да се проверят за антитела

Коронавирусът преподрежда много неща, посочи още премиерът. Вирусът щял да убие и пакета "Мобилност", според него. Както въздухът се изчисти, много бюрократщини няма да ги има, убеден е премиерът.

Министър-председателят обяви, че утре ще има среща със Светия синод, защото се опасява, че по Великден ще стане страшно. Ние с българския народ не си играем на жмичка, обясни още премиерът за КПП-тата по пътищата. Разчитаме на самосъзнанието, дисциплината на хората, обясни Бойко Борисов.

Европейската комисия още не може да предостави 1 милион теста за коронавирус, за които България е платила, стана ясно от думите на премиера, който обаче увери, че в момента, когато дойдат тези тестове, веднага ще започне да се изследва населението. "Те просто не съществуват на пазара. Физически ги няма", обясни Бойко Борисов и посочи като пример Израел, където също няма тестове, или платена доставка на 5000 теста от Белгия, след което е влязла в сила забрана за износ. И в световен план има такъв проблем. Страната ни все пак съумява да се снабди с по няколко хиляди теста.

Много от неудачите в движение ги поправяме, подчерта той в отговор на въпрос за думите на Румен Радев. Той се скара на пиарката си, която се опита да укроти напорист журналист, обяснявайки, че не бил като президента да бяга от журналистически въпроси и не искал после да кажат журналистите, че не искал да отговаря на въпроси. Въпреки това Борисов се въздържа от отговор директно на държавния глава от вчера, позовавайки се на думите на вицепремиера Томислав Дончев, че когато двама се карат, виновен е по-умният.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок