Започва масирано тестване за коронавирус в Банско.

Това съобщи по време на редовния брифинг на оперативния щаб премиерът Бойко Борисов.

Хората от Банско ще се тестват с бързите тестове. Професор Тодор Кантарджиев обясни, че има данни за епидемиологичното огнище в Банско. Затова ще се провери дали хората са изградили имунитет в града.

Три седмици те са били в огнището на вируса и затова трябва да се проверят за антитела. Отивайте да тествате Банско, разпореди на щаба премиерът Бойко Борисов в края на редовния брифинг за заразените.

Припомняме, на 31 март въведената пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.

Банско бе блокиран, след като от Оперативният щаб установиха огнище на болестта. Предсрочно зимният туристически сезон бе прекратен, а намиращите се в града туристи се извозваха под кордон. Нови случаи на коронавирус на жители на града не бяха установени, но няколко пъти бе установявана пътека към Банско за заболели в други градове на страната.

При изтичане на карантината се появи и напрежение между Оперативния щаб и местните лекари по темата за това доколко симптоматика на коронавирус е била съобщавана. Самите лекари от Банско твърдят, че информация от тях не е изискана.

В Щаба се съмняват в резултатите от времето на карантина в Банско

В Щаба се съмняват в резултатите от времето на карантина в Банско

Подаваните от личните лекари данни за грип