Оперативният щаб е решил Банско да бъде поставено под карантина две седмици.

Щабът отправя предложение към министъра на здравеопазването да издаде заповед. Заповедта вече се пише, заяви на извънреден брифинг Венцислав Мутафчийски.

От този час на днешна дата се въвеждат следните противоепидемични мерки: забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица пребиваващи на територията на града.

Забранява се излизането на всички жители на града без основателна причина като посещение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователните институции, бензиностанциите. В града могат да влизат товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, лекарства, стоки от първа необходимост, служители, свързани с комунално-битови услуги, без които Банско не може да функционира. Това включва също и полицаи, служители на Противопожарна безопасност и медицински лица.

Лицата, които се намират извън града имат 24 часа да се завърнат в него.

По информация на външния министър Екатерина Захариева на територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Те ще могат да напуснат града, а останалите в него ще бъдат под карантина по заповедта на министъра на здравеопазването.

Чуждестранните туристи ще бъдат извозени с чартърни полети за Великобритания, израелските туристи са напуснали вчера и днес. Други туристи има все още малко, те също ще бъдат извозени контролирано до летището, ако решат да напуснат.

Ако има нужда от износ на продукция, това също ще бъде възможно през ГКПП-тата при стриктен контрол и дезинфекция на превозните средства.

Банско разполага с медицински център със специалисти по вътрешни болести, педиатрия и неврология плюс пет общопрактикуващи лекари. Всеки човек, който се нуждае от специализирана помощ, ще бъде превозван с линейки до областната болница в Благоевград.

Иван Гешев предупреди да се готвим за военно положение

Иван Гешев предупреди да се готвим за военно положение

Главният прокурор настоя за радикални мерки

Карантината ще бъде наложена за срок от 2 седмици, за да не се получава паника, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев, който също даде за пример, че е възможен внос на хранителни стоки и всичко за бита на гражданите.

По-рано през деня бяха обявени 81 доказани случай в България, като трима от тях са от Банско, непосредствено свързани с работата на ски пистите и функционирането на града като туристически център.

По думите на Мутафчийски това е затвърдило мнението, че в такива ски курорти поради различни обстоятелства, включително и климат, са изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция.

Ски учител от Банско е първият заразен с коронавирус в Троян

Ски учител от Банско е първият заразен с коронавирус в Троян

Има съмнение и за втори заразен - 18-годишен, завърнал се от Чехия

Припомняме, че и вчера бе прекъснат сезона във всички наши ски курорти.