Затварят ски зоната в Банско. Няма да се допускат повече скиори. Решението е на общинския кризисен щаб, съобщи кметът Иван Кадев, цитиран от "24 часа".

На заседанието на щаба е присъствал представител на фирмата концесионер Юлен, който е уверил, че ще спрат всички съоръжения по възможно най-бързия начин

Всички чужденци, които са в града, ще попълват специална декларация, преведена на английски, че са запознати за извънредното положение в Банско. Ще им бъде представена и заповедта на министъра, за да спазват ограничения.

По информация на bTV петима души - 3 деца с двама възрастни, са поставени под карантина в Банско. Те са били в една група със заразеното дете, но никой от тях не е дал положителна проба.

В момента в курортния град има 700 чужденци, от които 230 са британци.

Малко по-късно от Районната прокуратура в Разлог разпоредиха незабавна проверка на функционирането на кабинковия лифт и ски съоръженията в гр. Банско. Проверката ще бъде от здравната инспекция в гр. Благоевград.

Трябва да се установи дали кабинковият лифт и ски съоръженията в гр. Банско отговарят на мерки за социална дистанция, с оглед ограничаване на разпространението на COVID-19.

На заседанието на Общинския кризисен щаб, с участието на кмета на Банско Иван Кадев и ръководителя на прокуратурата в гр. Разлог - районен прокурор Ружена Кондева, са опрделени мерки по изпълнение на взетите решения. Представител на концесионера е потвърдил спирането на кабинковия лифт и ски съоръженията по възможно най-бързия начин.

Затварят ски зоната в Пампорово заради коронавируса

Затварят ски зоната в Пампорово заради коронавируса

От 17 март до 29 март включително

Припомняме, по-рано имаше две положителни проби в Благоевградска област. Едната бе на 9-годишно дете, другата - на възрастен англичанин, дошъл преди 5 дни да кара ски в Банско. 

Също днес затвори и ски зона Пампорово. От ръководството са взели това решение заради въведеното извънредно положение в страната и с оглед на опазването на здравето на всички туристи.

Припомняме, по-рано днес доц. Румен Драганов от Контролния съвет на Националния борд по туризъм изрази убеденост, че туристическият бранш няма да загине заради кризата.