Общо 342-ма английски туристи са напуснали Банско през последните дни, съобщи БНР.

Автобусите са били осигурени от британското посолство и ескортирани с полиция до летището.

Около 50 англичани остават в жилищата си в курорта, като част от тях са под домашна карантина, тъй като са били в контакт с двата доказани случая на зараза с коронавирус на свои сънародници.

Основен ангажимент в подготовката за изтеглянето на британските туристи са имали представителите на МВР, общинският кризисен щаб и консулският агент в Банско Джеймс Хюс, който е и хотелиер.

Поредна група чуждестранни туристи напусна Банско

Поредна група чуждестранни туристи напусна Банско

Започнала е цялостна дезинфекция на курорта

В Банско са останали и руски граждани, които имат собствени апартаменти в курорта. Всички са информирани и спазват указанията и забраните.

В града не работи нито едно предприятие. Заради затварянето на почти всички обекти, с изключение на аптеки, хранителни магазини и две бензиностанции, е сведена до минимум и охранителната дейност.

Хиляди хора от Банско и съседните общини Разлог и Белица, са освободени от работа.

По информация на bTV в хранителните магазини в града са раздадени 1500 предпазни маски. Те ще бъдат приоритетно за възрастните хора. Работи се по възможността банките да заработят от понеделник. 

Припомняме, че вече четвърто денонощие Банско е поставено под карантина.

Вчера стана ясно, че поредна група  чужденстранни туристи са напуснали курорта.  Преди това с полицейски ескорт изведоха 3 автобуса с британски туристи от Банско. 

Атанас Мангъров не разбира защо са затворили Банско

Атанас Мангъров не разбира защо са затворили Банско

Хората ще започнат да бягат през полето и храстите

Ден преди обявяването на карантината ски зоната в Банско и другите два основни зимни курорта у нас - Боровец и Пампорово, беше затворена. Причината за мярката беше, че сред потвърдените случаи на коронавирус бе този на 9-годишно дете от Англия в Банско. По-късно пък стана ясно, че в Троян е регистриран първи случай на коронавирус, като заразеният е мъж, работил като ски учител в Банско.

С кордон изведоха британците от хотела на Лъвов мост

С кордон изведоха британците от хотела на Лъвов мост

80 души трябва да отпътуват днес с чартърен полет