В рамките на предизборната кампания ще успеем да достигнем, но и да задминем ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в сутрешния блок на БНТ. По думите му сериозните социологически агенции сочат дистанция между ГЕРБ и БСП между 2 и 4 процента.

Борисов нито ще има цялата власт, нито ще управлява, коментира още той.

„Ние не отиваме на изброите за власт на БСП, залогът е прекалено голям - бъдещето на страната.", каза Станишев, като допълни, че  България не може да си позволи още 4 години безпътица и безвремие.

Лидерът на БСП заяви, че страната има нужда от програмно правителство на спасението от наследството на ГЕРБ.

Той коментира, че Пламен Орешарски и като професионални, и като лични качества може да бъде един блестящ премиер на България и кандидатурата му се възприема като много сериозна заявка.

На 12 май, по думите на Станишев, хората са изправени пред два избора - или правителство на ГЕРБ, начело с Борисов и Цветанов, или едно програмно правителство със силна икономическа и социална програма.

БСП единствено може да свали ГЕРБ от власт, категорично заяви Станишев.

На въпрос дали предизборната кампания ще премине в замеряне с компромати Станишев отговори: „ Аз никога не съм се занимавал с компромати за разлика от управлението на ГЕРБ."

Станишев подчерта, че БСП от много време говори за злоупотреби в министерството на земеделието - „Трябваше ГЕРБ да слязат от власт, за да започнат да излизат наяве", допълни той. „Имало е натиск над прокуратурата. Кой е покривал Найденов?", отбеляза Станишев.

По думите му желанието му е да има ясна политическа кампания със състезание на идеи. 
Акцент в програмата на БСП е възраждането на икономиката, посочи Станишев.
Хората нямат пари, нямат поминък, нямат достойнство и самочувствие. Това трябва да се промени, категоричен е той.

По думите му е необходима много сериозна система от мерки за възстановяване на икономиката и трябва да се засилят програмите за заетост, които ГЕРБ намалили 3 пъти.
650 хиляди българи са без работа и без перспектива, заяви лидерът на БСП.

Той посочи, че 450 лв. минимална залата е постижима цел, въпреки наследството на ГЕРБ.

Коментирайки вчерашното представянето на предизборната кампания на ГЕРБ Станишев заяви, че „представлението" в Арена Армеец е показало, че ГЕРБ нищо не са научили от протестите - „Не са разбрали, че хората живеят в мизерия."
Трябва дълбока промяна в политиката, убеден е Станишев.

„Имаме само една амбиция на тези избори - действително да направим промяна.", допълни той.
Според него да се върне едно абсолютно провалено управление би било мазохизъм.

 

Той каза и че БСП са демократична партия за разлика от ГЕРБ.

"Има сериозно обновление в БСП, сигурно 80% ще има нови хора в БСП, дори и повече. Всяка партия има своя дял от разочарованието на хората и ние ясно показваме, че се променяме като партия. Имаме амбиция да направим промяна, която ще даде перспектива. Досега такова отчаяние не е имало, след което и да е управление. Символът на това управление са хората факли, това е ужасно.", подчерта Станишев.