Премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в Турция, се срещна с президента Абдуллах Гюл и с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се двамата премиери да дадат съвместна пресконференция, съобщи БНР.

По време на срещата си с президента Гюл Борисов е подчертал, че диалогът между България и Турция за решаване въпроси от дневния ред и на двете страни се провежда в дух на добросъседство и уважение към аргументите, които двете държави поставят, без това да има пряка връзка с въпроса за бъдещото разширяване на Европейския съюз.

Между България и Турция няма открити политически проблеми, категоричен е Борисов.

Страната ни ще подкрепи кандидатурата й за членство в ЕС при изпълнение на всички необходими критерии, добавя още българският премиер.

Меморандумът за сътрудничество между България и Турция в областта на енергетиката ще бъде подписан в рамките на посещението на правителствената делегация, водена от Бойко Борисов.

Подписи под документа ще сложат министър Трайчо Трайков и турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

По време на визитата ще бъдат обсъдени и мерки за преодоляване на спада в двустранния търговски обмен заради световната икономическа криза, както и за укрепване на взаимните контакти в строителството.

„Диалогът между България и Турция за решаване въпроси от дневния ред и на двете страни се провежда в дух на добросъседство и уважение към аргументите, които двете държави поставят, без това да има пряка връзка с въпроса за бъдещото разширяване на Европейския съюз", заяви българският премиер по време на срещата си с президента на Турция Абдуллах Гюл в Анкара.

"Между България и Турция няма открити политически проблеми. Страната ни ще подкрепи кандидатурата й за членство в ЕС при изпълнение на всички необходими критерии", заяви още Борисов.

Българският правителствен ръководител благодари на президента Гюл за оказаното гостоприемство и изрази удовлетвореност от стабилното и активно развитие на българо-турските отношения през последните години.

„Те са пример за връзки между добри съседи, съюзници и партньори в НАТО", допълни премиерът Борисов.

Двамата обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете държави и дадоха висока оценка на развитието им. Турция е основен търговски партньор на България в региона.

Премиерът Бойко Борисов поздрави президента с избирането на Истанбул за културна столица на Европа за 2010 г.