Обижда ме да чувам, че отнякъде нещо ми било казано. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов във връзка с твърдения, че някой му диктува да спира обществени поръчки. "Ако ми намерят човек, който да каже, институция или каквото и да било - веднага давам пред вас оставка", зарече се Борисов.

Той е категоричен, че няма никаква зависимост и ще го докаже, ако някой все още не се е убедил в това. Борисов признава, че за нормалните хора може би изглежда, че има зависимост и затова е взел всички мерки. Те се подкрепяли от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и колегите му в Брюксел. Принос за действията на Борисов имало момчето в Лондон, което го попитало какво вижда в огледалото като се погледне, визирайки Делян Пеевски. Борисов признава, че този въпрос много го е жегнал и подчертава, че в огледалото вижда себе си.

От Брюксел Борисов спря и ремонта на Зимния дворец
Обновена

От Брюксел Борисов спря и ремонта на Зимния дворец

В огледалото виждал себе си

"Искам да се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет. Не е говорил никой, никога с мен, а камо ли за такива приказки, че Брюксел ми казал, че Меркел ми казала", категоричен е Бойко Борисов.

Той изразява съжаление, че е изпуснал Ангела Меркел, но обеща да я доведе при журналистите, за да им каже за какво са си говорили двамата. По думите на Борисов единственото, което чувал от тези хора е, че имат пълно доверие в него и ако някъде грешим или не е достатъчно силно това, което правим, вярват, че ще се поправим. И ние го правим, подчерта той.

Премиерът даде огромен брифинг пред медиите в Брюксел, като на няколко пъти дори ги подкани – „Още нещо ще питате ли, питайте, защо не питате”, за да опровергае слуховете, че се бил скрил.

Помолен за коментар на слуховете, че фирмите при спрените поръчки са свързани с Пеевски и как така изведнъж всички негови поръчки са спрени, Борисов каза, че не са свързани само с него, а и с някои други хора. Той обясни, че всеки има право да участва там, където намери за добре.

Премиер в бяло ръководи цигански оркестър, ироничен Румен Петков

Премиер в бяло ръководи цигански оркестър, ироничен Румен Петков

Според него не може обаче вече да се разчита на провеждане на нормален търг

"Ние в същото време никога не можем да кажем към дадена фирма, особено, когато няма в нея политик, че принадлежи на някого. Има адвокати, които утре ще излязат и ще ме съдят", обясни премиерът. Затова Борисов използвал законосъобразни инструменти - дали липса на пари или възможност да се направи по-евтино, но всъщност целта и това, което виждат хората, е политическата воля.

"Аз нямам нужда да ме подкрепя никой. Понеже чувам, че някой искал за нещо да ми подкрепи усилията. Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша и аз имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко - ако искат всичките да ми обявят война. Защото виждате – в огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си", коментира Борисов.

Имал амбициите да направи България за пример и се зарече, че ще го направи. 

Той подчерта, че по документи за магистрала "Хемус" всичко е било законосъобразно. Изчакал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе, че е законосъобразно. Иначе щял да даде поръчката на прокуратурата. След като КЗК се произнесла, той проявил политическата си воля и говорил с колегите си. Имало действително по-добри възможности с друго трасе или с намаляване на габарити да бъде поправено, че да стане по-добро за хората.