С година и половина подготовка само "не може" и законът не позволява - тези оправдания да не се въведе полицейско присъствие в малките населени места ядосаха премиера в оставка Бойко Борисов и затова днес се стигна до постановлението на Министерски съвет за борба с битовата престъпност.

Над 1000 души се подготвят в школата в Симеоново, за да бдят в малките населени места. Това са бивши полицаи и военни, които ще следят за сигурността.

Борисов благодари на законодателя, че създал възможност пенсионирани служители да бъдат назначавани за тази цел.

7 милиона лева за първите три месеца на годината отпуска правителството.

Борисов обеща като се върне на власт да осигури пари за целогодишно прилагане на тази мярка.

Слагат полицай във всяко село

Слагат полицай във всяко село

Пристигнали са и първите автобуси за овладяване на масови безредици

Припомняме, днес се провежда извънредно заседание на Министерския съвет, на което се разглежда доклад на МВР за план за логистично обезпечаване на Национална специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на битовата престъпност в Република България.

Бойко Борисов коментира още, че е търсел устойчиво развитие. Той изрази съжаление, че всичко става толкова бавно. Шест месеца трябва да се обучават сътрудниците по охрана.

Заради непрекъснатите обяснения, че нещата не могат да се случат, Борисов привикал министрите на финансите и на вътрешните работи. Намерило се днешното решение.

МВР имат готовност да го почнат веднага, каза премиерът и уточни, че свикал извънредно заседание, за да се реагира веднага.

Силовият министър в оставка Румяна Бъчварова докладва ситуацията с битовата престъпност. Планът бил замислен и подготвен още преди провеждането на предизборната кампания. Той бил логичен завършек на усилията на кабинета в последните две години.

Вътрешният министър отчете добрата работа с общините по превенция на конвенционалната престъпност. Затова била важна законодателната промяна, въвеждаща длъжността "сътрудник по охрана" за бивши военни и полицаи. Те ще пазят границата и ще борят битовата престъпност.

Според Бъчварова януари месец бил характерен за конвенционалната престъпност. Мишена на набези стават самотноживеещите и живеещите в отдалечените места. Присъствието на полицай в малките населени места може да се окаже ефективен фактор. Според отчета на Бъчварова малките населени места у нас са 5000. Не можело да се осигури постоянно присъствие на толкова полицаи. Затова изготвили план за ефективна патрулна дейност. Ще се покриват най-рисковите зони в страната.

Започва специализирана полицейска акция на територията на цялата страна с акцент върху петте най-чувствителни области в страната с най-висока битова престъпност.

Средно между 500 и 1000 полицаи от вътрешността на страната се командироват на границата. Още 700 служители на реда се командироват по курортите за летния и зимен туристически сезон.

Ще се купят допълнителни автомобили за МВР. В зависимост от резултатите част от тях ще се включат в патрула по селата. От 2008 г. не са купувани коли за силовото ведомство. Автопаркът е изключително остарял, оплака се министър Бъчварова. Разходите по старите коли били повече, отколкото да се купят нови. Първите нови коли се очакват през март. Ще бъдат поръчани още 300. 1140 автомобила ще могат да патрулират с отпуснатите днес средства.