Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Необходимо е да намерим най-резултатните и добри начини да подпомогнем нашите граждани и икономики, за да преодолеят кризата и да възстановим нормалния си живот във възможно най-голяма степен.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изказването си на видеосрещата на върха на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ). Съобщението е изпратено от пресцентъра на Министерския съвет. 

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Ако не помогне на нуждаещите се, държавата губи смисъл за своите граждани

На срещата бяха обсъдени здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19. Бяха разискани и възможните общи действия за възстановяване в държавите от региона на ЦЕИ.

Премиерът Борисов отбеляза пред своите колеги лидери, че националните мерки бяха първият отговор на заразата, но регионалното и глобалното сътрудничество са абсолютно необходими за успешното справяне с краткосрочните и дългосрочните ефекти от коронавируса.

"Централно-европейската инициатива като платформа за регионално сътрудничество с дълга традиция и оперативен капацитет може да даде ценен принос към нашите общи усилия в битката с COVID-19", заяви Борисов.

По думите на Борисов настоящата ситуация показва колко свързани и взаимно зависими сме, не само в ЕС, но и с партньорите извън него, особено от съседните райони. 

Първостепенен приоритет за всички бе запазването на живота и здравето на хората, но в същото време активно се работеше по поддържането на потока от хора и стоки в рамките на необходимото и възможното.

"Установяването на "зелените коридори", гарантиращи трафика на основни стоки и оборудване в рамките на ЕС и съседните страни, бе от ключово значение", каза премиерът Борисов.

Той изтъкна, че България съдейства на партньорите си при осигуряване завръщането на техни граждани. А в няколко хуманитарни операции държавата ни подпомогна транзита и репатрирането както на граждани на ЕС, така и на граждани на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора.

"Благодарение на навременните и стриктни ограничителни мерки, България успя да ограничи разпространението на заразата", каза Борисов и призова останалите лидери от ЦЕИ да бъдат бдителни.

Членове на ЦЕИ са 17 държави: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).