Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса - какво действително се случи около пандемията COVID-19?

Това заяви при откриването на дискусия, посветена на социалните и икономическите последици, породени от коронавируса президентът Румен Радев.

По думите му дискусията е важна, защото здравната криза вече породи социално-икономически сътресения.

Преодоляването на кризата изисква всеобхватна информация и задълбочен анализ за ефекта от прилаганите до момента мерки. Дискусията отваря вратата към важната тема - България след коронавируса.

Илияна Йотова настоя за втори щаб - икономически

Илияна Йотова настоя за втори щаб - икономически

Отсрочване на социалните осигуровки с 3 месеца предлага вицепрезидентът

Още първия ден на кризата с коронавируса Радев настоял за убедителни мерки, за да не прерасне здравната криза в социална и икономическа

Затова в деня след обявяване на извънредното положение президентът поканил всички страни - синдикати и работодатели, за да чуе проблемите и да стане ясно, че трябва държавата да се намеси бързо, защото последствията биха могли да бъдат много по-опустошителни от коронавируса, предупреди държавният глава. 

Борисов обсъди с членовете на ЦЕИ кризата с коронавируса

Борисов обсъди с членовете на ЦЕИ кризата с коронавируса

Последиците от коронавируса са всеобхватни, заяви той

Радев поискал мерките за кризата с коронавируса да отговарят на временност, достъпност и безвъзмездност

Ако не се предлагат помощи на нуждаещите се хора, държавата губи смисъл за своите граждани в труден момент, посочи държавният глава. Дали и как всичко това ще се случи е въпрос на анализ на експертите, посочи той. 

Радев се опасява, че без план за излизане от кризата рискуваме втора вълна

Радев се опасява, че без план за излизане от кризата рискуваме втора вълна

Той подчерта, че нямало да участва в хора на паника, предпочитал гласа на разума

Най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза, е доверието в институциите, а едно управление се ползва от доверие, когато само взима решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск или пиар сметки, изтъкна президентът.

Доверие има, по думите на държавния глава, когато се харчи прозрачно и средствата се отчитат пред обществото, не само колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев. Когато решенията се вземат на база законите и Конституцията, а не на определени хрумвания - тогава има доверие, категоричен беше Радев.

Липсата на адекватни мерки ни изправя пред много дълбок проблем и това е задълбочаването на бедността и неравенствата, където сме европейски шампиони, каза той. 

Ако не успеем да овладеем кризата, рискуваме деградация и растяща престъпност, предупреди Радев и допълни, че е важно да се синхронизират мерките и да се види какво правят европейските ни партньори.

Ние сме отворена икономика и когато нашите мерки закъсняват от другите държави или са неработещи, и когато ние закъсняваме с възстановяването на икономиката, рискуваме повишаване на емиграцията и нов демографски срив, уточни Румен Радев.

Румен Радев поиска офшорни фирми да не получават държавна помощ

Румен Радев поиска офшорни фирми да не получават държавна помощ

Президентът настоява и за публичен регистър на средствата за борба с коронавируса

Държавният глава отчете, че кризата с коронавируса е извадила на преден план нашите добродетели и силата ни като общество. Това е един безценен капитал, който ние трябва да съхраняваме и развиваме. Той ни дава увереност, че можем да преодолеем кризата и може да сложим край на негативизма, можем да се справим много по-добре и да заемем достойно място в европейското семейство, каквото ни се полага, изтъкна Радев. 

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

За да не прекъсва социалната и икономическа подкрепа в криза

Трябва да бъде иницииран стратегически дебат не за възстановяване на България, а за социално и икономическо възраждане на България.

Това е големият дебат, който ни предстои, настоя Радев и посочи, че този дебат може да ни изведе от кризата. Другият важен въпрос е какъв тип управление ни е необходимо, за да се случи това.

Ако не овладеем кризата, ние трудно можем да мислим за следващите етапи, завърши словото си държавният глава. 

Над 100 000 са безработните заради коронавируса

Над 100 000 са безработните заради коронавируса

30% от домакинствата са с неплатени сметки за ток