Важно е да има втори щаб - икономически, който да бъде след Националния оперативен щаб. За това настоя вицепрезидентът Илияна Йотова на дискусия, посветена на социалните и икономически измерения на кризата. Дискусията е организирана от държавния глава Румен Радев.

Няма план и последователност за икономическите мерки, но опитът на другите държави, които започнали да съставят икономическите си програми след обявяването на извънредното положение, показва, че ние сме много закъснели, отчете Йотова.

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Ако не помогне на нуждаещите се, държавата губи смисъл за своите граждани

Тя посочи, че дискусията трябва да покаже какви мерки трябва да се вземат, за да се излезе от икономическата и социална криза. Дискусиите са най-добрата оценка за хората, които са на първа и втора линия, които се грижат за болните и бедните, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че кризите са нещо, което трябва да се управляват, а не да се запълват дупки ден за ден. Най-погрешното действие е, когато предизвикателствата се затварят. Тази криза ще мине през два етапа - стабилизацията на здравните системи и на взетите мерки. Няма програма за изход от икономическата ситуация, предупреди Йотова и посочи, че опасността не е отминала.

Тя настоя да бъде спасен малкия и среден бизнес с отсрочване на социалните осигуровки с 3 месеца, както и да се предприемат и други мерки.