75% от хората получават по 1000 лв. месечна заплата, като 25% от тях получават под 450 лева месечно. Данните представи икономистът Ваня Григорова на дискусия, посветена на социалните и икономически последици, породени от кризата с коронавируса.

Средното брутно възнаграждение по мярката "60/40" е 766 лв., а чисто на месец това означава под 600 лв.

Сивата икономика в частта си на недекларирания труд в страната е огромна. 47% от работодателите и 58% от заетите са в сив сектор в някаква степен, отчете Григорова.

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Румен Радев: Хората излизат от хипнозата след насажданата паника

Ако не помогне на нуждаещите се, държавата губи смисъл за своите граждани

Икономистът посочи, че резултатите от мярката "60/40" са изплатени 19 млн. лв. при заделен ресурс от 1 млрд. лв. За месец март е подпомогната заетостта на 52 397 лица. Само официално безработните са над 100 000 души. Иначе компании, получили подпомагане, дарявали средства.

"Платихме даренията на олигарсите с обществени средства", категорична беше тя.

23 699 са лицата и семействата, подпомогнати с месечни помощи. За хората в трудоспособна възраст без увреждания, подпомагането е между 49.50 лв. и 75 лв. минималното обезщетение са безработица е 9 лева или около 180 лева месечно. 

Илияна Йотова настоя за втори щаб - икономически

Илияна Йотова настоя за втори щаб - икономически

Отсрочване на социалните осигуровки с 3 месеца предлага вицепрезидентът

Григорова изтъкна, че по информация от брифингите на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов са предприети следните мерки: отлагане на плащането на сметките за електричество, бюджетът поема 60% от възнагражденията и осигуровките на работещите хора, еднократна помощ от 375 лева за майки в неплатен отпуск, ако са използвали платен такъв, безлихвени кредити за безработни и други.

30% от домакинствата са с неплатени сметки за ток. Отпуснати са едва 2100 безлихвени кредити. Вече има заведени дела в Комисия за защита от дискриминацията (КЗД) за еднократната помощ от 375 лева.

По думите на Григорова 60 починали не се равняват на 60 безработни. Така, според нея, първо трябвало да се обърне внимание на хората, които са най-уязвими в настоящата ситуация по време на кризата. Тя посочи, че по-големият проблем в икономиката дошъл от това, че българската икономика е много свързана със световната икономика.

Борисов обсъди с членовете на ЦЕИ кризата с коронавируса

Борисов обсъди с членовете на ЦЕИ кризата с коронавируса

Последиците от коронавируса са всеобхватни, заяви той

У нас традиционно сме на първо място в ЕС с 32.8% застрашани от бедност и социално изключване. Ние не успяваме да пренаредим класацията, а следваме тенденцията в Европейския съюз, обобщи Григорова и посочи, че всеки трети български гражданин е застрашен от бедност.