Държавният глава Румен Радев настоява за публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса. В него трябва да присъстват регулярно данни за разходите, критериите за одобряване за държавна помощ и източниците на финансиране.

В позиция разпространена от президентството Румен Радев настоява да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми, както и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред, се посочва в позицията.

Също така според Радев е крайно време да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред и да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година.

Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. "Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва."

Освен че за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем, предупреждава Румен Радев.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок

С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт е получила изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Тъй като тези средства се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес, следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства, посочва държавния глава Румен Радев.

В позицията на Румен Радев отново се констатира, че кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици, а месец и половина след въвеждане на извънредното положение, а българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ.

Припомняме, изявлението на държавния глава Румен Радев идва ден преди евентуалното изслушване на премиера Борисов на извънредно заседание на парламента. Отделно на това през уикенда премиерът анонсира, че има намерение да поиска по-ранно прекратяване на извънредното положение, гласувано вече със срок до 13 май. Мерките по отношение на епидемиологичната обстановка обаче ще останат. 

За социални и икономически мерки в кризата настоя Румен Радев

За социални и икономически мерки в кризата настоя Румен Радев

Нямало как да наложи вето върху несъществуващи мерки