"Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера", коментира премиерът Бойко Борисов, който се срещна с финландския министър-председател Юха Сипила.

Двамата разговаряха в правителствената резиденция "Кесаранта" в Хелзинки. Във фокуса на срещата са темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието, енергетиката и туризма.

"Най-силните университети и може би най-добрата образователна система е във Финландия. Лично премиерът Юха Сипила пое ангажимент да направим обмен между ученици и преподаватели", каза Борисов. Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е била обсъждана за такова сътрудничество.

Борисов подчерта, че България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.

Юха Сипила поздрави Борисов за успеха на първото Българско председателство. Сипила определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС. "Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега премиера Борисов за воденето на Съвета на ЕС", добави финландският премиер.

Българският премиер съобщи, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. "Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив - европейската столица на културата за 2019 г.", коментира Бойко Борисов.