Премиерът Борисов потвърди вчерашната си „покана" към президента Първанов за провеждане на предсрочни избори.

„Аз винаги съм бил честен с избирателите - когато ставах кмет на София и сега, когато ме избраха за министър-председател", заяви Борисов.

Той обяви, че аплодира всичко това, което прави президента сега, но запита защо не го е правил и преди четири години.

Борисов даде пример със съседна Гърция, подчертавайки, че там опозицията си призна за нередностите, направени по време на тяхното управление и в момента остави Папандреу да се бори с кризата, да поема всички пасиви и удари. Те не стоят начело на стачките там и не „ходят да заплашват".

 Г-н президент, вие сте задължили армията със стотици - за какво са ви били малкото НДК, разни фитнеси и други ненужни неща.

Според Борисов Първанов чака сегашните управляващи да свършат мръсната работа и тогава той да оглави БСП или друга формация и да поведе опозицията срещу ГЕРБ.
„Ако е президент на всички българи, той няма право това да го прави", изтъкна премиерът и допълни, че след като президентът иска нов политически проект, той е готов да върне мандата на правителството още утре.

По думите му няма смисъл да си играят на котка и мишка на изборите и да се имитира, че институциите работят.

Премиерът заяви, че има връзка между действията на синдикатите и Първанов.
„Как може да допусне синдикатите да натрупат тези отпуски, защо досега не са се грижили за здравето на работниците?", запита министър-председателят и допълни:

„Как така сега, когато тръгнах да въвеждам ред в държавата изведнъж започват да заплашват: ако не направите това, ще вдигнем стачка, ако не направите онова - пак протест?"

Борисов заяви, че Първанов като върховен главнокомандващ на държавата, е допуснал в армията да се направят най-големите поразии от всички министерства взети заедно - „в това число и министри, и крадци, и неизгодни сделки."

„И сега, когато не му угодихме с едно име, той веднага излиза и пак удря в гърба. Г-н президент, вие сте задължили армията със стотици - за какво са ви били малкото НДК, разни фитнеси и други ненужни неща", заяви Борисов.

Първанов:
Не съм виновен аз, че Борисов не се справя.
                                     Още...

Припомняме, президентът предложи свой съветник за повишаване в звание, което не беше прието от военния министър и правителството. Първанов забави подписването на указите за новите генерали, но накрая ги подписа.

На въпрос защо поставя всички - и синдикати, и опозиция, и „всички мошеници от БСП и Синята коалиция" „в един кюп" премиерът заяви, че през последните 20 години всички те са си преразпределяли властта, а сега искат да кажат, че само за осем месеца от ГЕРБ са докарали държавата до това положение. Той изтъкна, че в момента страната ни е от най-добрите в Европа, като сме похвалени във всички доклади.

По думите на Борисов той е наясно със нещата, но жалкото е, че Станишев не разбира какво му се случва и той също е принуден да опере пешкира.
Първанов е наложил на Станишев тройната коалиция и съвместното управление с Доган и Царя е било пагубно за Станишев, коментира още премиерът.

„Гледах стенограмите от старите МС и ми стана ясно, че той е нямал друг избор освен да е премиер, просто му се е налагало да го направи", заяви Борисов и допълни, че дори и сега от изказванията на лидера на БСП става ясно, че той и тогава е съзнавал грешките си, но не е имал лостовете да ги спре, тъй като е бил жертва на заговор на президента Първанов.

Министър-председателят коментира и критиките на Синята коалиция за строителството на спортната зала на стойност 108 милиона лева, обвинявайки ги, че по време на управлението на тяхното правителство преди години, спортните зали бяха приватизирани или реституирани, а София е останала без спортна зала.

„20 години хората се молят да им направим зала. Мошениците, които раздържавиха синя София...аз не говоря за тях и не е честно Синята коалиция да излиза всеки път и да ни призовава за едно или друго нещо", каза Борисов и подчерта: „Ако не ни подкрепят - избори. И за тях добре, и за нас добре, и за Първанов добре".