Министерството на икономиката и Националната агенция по приходите ще обявят процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки. Това решиха на редовното правителствено заседание министрите от кабинета "Борисов-3".

"Със 156 000 000 лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще можем да финансираме мерки за микро, малки и средни предприятия", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

56 млн. лв. за туризма, засегнат от пандемията

Държавната помощ е в размер на 4% от сумата на декларирания от туроператорите годишен оборот за 2019 г.

"Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите", каза Бойко Борисов.

По думите на икономическия министърът Лъчезар Борисов процедурата е подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки.

"Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и изплащане - една седмица", уточни министърът.

Хотелиери и ресторантьори очакват масови фалити при удължаване на мерките

Хотелиери и ресторантьори очакват масови фалити при удължаване на мерките

Настояват за схема за компенсации

С правителствено решение се предоставят 5 млн. лева на община Девня. Парите ще са за реконструкция и изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура в общината. "Изграждането на инфраструктурата ще от значение за бъдещото развитие на региона чрез строителството и ще се използва от всички инвеститори в региона. А също ще допринесе и за лесен достъп до пристанище "Варна-запад", каза Лъчезар Борисов.

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите проект "Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат" на "Солвей Соди" АД. Инвестицията на компанията е в размер на 60 000 000 лева, уверяват от правителствения пресцентър.

Непредвидимост на мерките в страховити размери вижда Даниел Вълчев

Непредвидимост на мерките в страховити размери вижда Даниел Вълчев

Правителството показвало тотална липса на разумни приоритети