Премиерът Бойко Борисов изпрати дебатът за общините и кметствата да се решава да в Народното събрание.

По думите му всеки си "всеки си тегли чергата към себе си".

Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди думите на премиера, като заяви, че за да не бъде арбитър Министерски съвет, решението трябва да се вземе в парламента.

Той поясни, че темата за промяната в Закона за местното самоуправление, е възникнала заради недоволството на кметовете на кметства по отношение на координацията им с общинските кметове.

По думите му предложените изменения са балансирани и приемливи, като според него бил възможен отпор от страна на Националното сдружение на общините.

Въвеждат задължение на общинския съвет да одобрява разходи на кметствата

Въвеждат задължение на общинския съвет да одобрява разходи на кметствата

Създава се и възможност кметовете на кметства да участват в комисии по обществени поръчки

Проектът предвижда задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината.

Задължението на кмета е да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.

По този начин се гарантира по-голяма финансова самостоятелност на кметствата.

Министърът подчерта, че становищата на Сдружението на общините и Националното сдружение на кметовете на кметства, се различават.

Горанов е категоричен, че не е задача на изпълнителната власт да бъде арбитър между двете сдружения. Затова той предлага законопроектът да бъде внесен в Народното събрание , където да бъде продължен дебатът.