„Алианс за София" призова всички партии, представени в Столичния общински съвет, в чиито групи има съветници, работили за Държавна сигурност, да свалят политическото си доверие от тях.

Апелът беше отправен чрез декларация, огласена от заместник-председателя на СОС Мартин Заимов по време на днешното заседание на общинските съветници.

Кметът Бойко Борисов обаче заяви, че няма да свали политическото доверие от Константин Тилев, съветник от групата на ГЕРБ, който е сътрудничили на бившия репресивен апарат, според изнесените данни от от Комисията за разкриване и обявяване принадлежността на български граждани към структурите на бившата държавна сигурност.

Той се мотивира с това, че Константин Тилев го е информирал за миналото си, а членовете на ГЕРБ, които не са скрили че са сътрудничила на ДС, продължават да се ползват с доверието му.

По думите му, има хора като Божидар Димитров, за които знае че са сътрудничила на ДС, но това не е повлияло на мнението му за него.

Мартин Заимов заяви от трибуната на СОС, че не може в ценностната система на една демократична партия доносниците на ДС да се делят на добри и лоши.

„Такова тълкуване можем да очакваме единствено от президента Първанов и настоящите управляващи от тройната коалиция." - допълни заместник-председателят на СОС.

„Ние от „Алианс за София" (ДСБ и СДС) не сме съгласни местната власт и интересите на софиянци да зависят от бившия комунистически репресивен апарат." - казва още в декларацията на дясната опозиция.