Премиерът Бойко Борисов извика половината кабинет за разискванията за Бялата книга на Юнкер.

С него са Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Томислав Дончев, Валентин Радев, Емил Караниколов, Теменужка Петкова, Николай Нанков, Красимир Вълчев.

Изслушването по темата е инициирано от червените, а по думите на Кристиян Вигенин това е важен ден за Народното събрание.

Не по този начин обаче дебатът в Народното събрание бе възприет от премиера Бойко Борисов, който се обърна към левицата с обвинение, че задава недобър тон.
По думите му левицата "възпалява" дискусиите и се губело време. Смисъл има не да ни провокирате, каза Борисов и изтъкна, че правителството не се е спряло да работи.

Премиерът настоя проектите за страната да се завършат успешно.

По думите му Бялата книга нямала никакво значение за нас, а кохезията е жизненоважна.

Хората си пишат, анализира той писането на "бели книги" и напомни, че и ние сме писали такава. Бойко Борисов настоя за "бой по корупцията".

Може да философстваме, мога да възложа анализи, продължи с коментара си той, но поиска да се определят две-три теми, които наистина са важни.

Иначе щяло да има спор дали благодарение на БСП е изгряло слънцето, а ГЕРБ щели да оспорват.

Премиерът настоя за консенсус и да не се хаби дебатът. Според него не трябва да се допуска Европа на две скорости. Това, което призна е, че Брекзит ще бъде тежък процес. Великобритания искала да запази българите, които учат и работят там.

Борисов предложи още Цветан Цветанов и Корнелия Нинова да седнат и да си поговорят.

Кристиян Вигенин напомни, че левицата е настоявала важните решения да се представят в законодателния орган.

Налице са червени линии, от които България не трябва да отстъпва, заяви още Вигенин. Такава линия е кохезионната политика, външната и вътрешна сигурност. ЕС трябва да се запази като общност на равноправни участници, посочи червеният депутат.

Социалистите искат до 30 септември кабинетът да представи анализ на ефектите от сценариите в Бялата книга. След това трябвало да изградим наша българска позициа.

От ГЕРБ не искат да се поставят срокове. Според тях Бялата книга цели да привлече вниманието на страните членки към бъдещето на съюза.

Промяната в ЕС е необходима, а червените са готови да помогнат на кабинета, обяви Драгомир Стойнев в дискусията.

Отчитаме, че бъдещето на ЕС е чувствителна тема, коментира и Джевдет Чакъров от ДПС. Партията също настоя за дебат. ДПС иска максимално да защити националния интерес в ЕС. С общи усилия това било постижимо, по думите на Чакъров.

Ивелина Василева от ГЕРБ пък се ядоса на фалшивите новини, че щели да ни отнемат председателството. Добре че днешният дебат не е за плочки, хоросан и горещо кафе, сподели тя. Дебатът бил за бъдещето на ЕС. България има интерес да участва в силна и обединена Европа, каза Василева.