Премиерът Бойко Борисов отказа срещата си с известния шахматист и депутат от руската Дума Анатолий Карпов заради изказването му пред bTV, че кирилицата идва от Византия.

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", заяви Карпов във връзка със скандала около изказването на руския президент Владимир Путин, че азбуката "идва от македонската земя".

Впоследствие Карпов обобщи, че "днешната кирилица е дошла от Балканите", като добави, че според него е невъзможно "да изучим цялата световна история".

В действителност кирилицата е българско културно явление. Кирил и Методий са автори на глаголицата, която разпространяват във Великоморавия, но с течение на времето престава да се използва. Кирилицата е получава живот на българска почва, след като княз Борис приема учениците на светите братя и им възлага мисията да създадат българска книжнина и да подготвят книжовници. Тя е съобразена именно с особеностите на старобългарския език. Като неин създател е сочен Климент Охридски.
Впоследствие тя преминава в Киевска Русия със съдействието на български книжовници, сред които се откроява Григорий Цамблак - той става и киевски митрополит.

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

Заради поредното принизяване на българската история и култура шахматистът е уведомен с официално съобщение от МС, че премиерът Борисов отменя насрочената за днес среща с него.

Такова съобщение е изпратено и до партия "Атака", по чиято покана Анатолий Карпов е у нас.

Различна беше реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров, който прие руския депутат, като мотивира поведението си с аргумента, че "не бива географията да се бърка с историята".

"Историята е ясна. Тя не може да бъде променена от някакви изявления, независимо чии са тези изявления. Азбуката е дело на българската земя. Тя тръгва от българската земя, за да обхване цялата славянска земя. И този извод не може да бъде оспорен." - коментира Цацаров.

Анатолий Карпов е депутат от партията на Владимир Путин "Единна Русия".