В тежък и напрегнат телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла пред министър-председателя Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция, съобщава в. "Труд", като се позовава на източници, близки до правителството.
Премиерът обаче категорично е отказал, като е напомнил, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди - по време на европредседателството ни и след него.

Разговорът е проведен през уикенда, потвърдиха лаконично от правителството.

"Позицията на България остава непроменена", е заявил Бойко Борисов.

Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

Министър-председателят обаче е припомнил на германския канцлер, че нееднократно е настоял ЕС да дава средства за организиране на горещи точки с временни центрове в държавите, близки до района на конфликта.

До 10 дни у нас ще пристигнат последователно председателят на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти от екипа на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

Предвидено е те отново да огледат съоръженията по границите ни. Точно партията на Зеехофер - Християнсоциалният съюз, която е коалиционен партньор на партията на Меркел - Християндемократическия съюз, настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

От Министерския съвет отказват да коментират въпроса дали по време на визитите отново ще бъде поставен въпросът за обратното приемане на бежанци.