Първанов категорично се противопостави на посланическа чистка. Искам да попитам ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците и дипломатите от този период насам са лоши
Още...

Правителството ще се раздели с агентите посланици, заяви премиерът Борисов по повод скандала, след като вчера Комисията по досиетата обяви 201 имена на бивши и настоящи наши посланици, които имат досиета като сътрудници на ДС.

Припомняме, че отзоваването на посланик може да стане единствено след санкция на държавния глава.

Бившата държавна сигурност е навсякъде, коментира премиерът и допълни - действително сме подценили тежките последствия, които е нанесла бившата ДС на страната.

По думите на Борисов агентите посланици трябва да се оттеглят, че и да пишат мемоарите си, а на тяхно място да дойдат ново поколение дипломати.

По-късно, по време на друго събитие, премиерът продължи коментарите си по темата.

По думите му предишното правителство и президента са пратили 40 агента от бившата Държавна сигурност по посолствата на евроатлантическите ни партньори. „Много ме е срам от тези назначения", призна премиерът. „Много ме е срам, че е 20 години след това", допълни Борисов.

МС ще поиска от президента Георги Първанов да бъдат отзовани тези дипломати.
Още...

Премиерът сподели, че не знае утре как ще погледне колегите си от Съвета в Брюксел и не знае как ще им отговори ако го попитат защо са изпратени бивши агенти на ДС в посолствата.

По думите му, предишното правителство и президентът са направили тези назначения. Министър-председателят каза, че заедно с министърът на външните работи Николай Младенов и партия ГЕРБ твърдо са решени да отстояват в парламента отзоваването на всички посланици. „И от тук нататък да не се назначават бивши агенти на ДС по нашите посолства", обясни още Бойко Борисов.

Той посочи, че това решение е взето още снощи и то е на политическо ниво. „Това е темата на деня", категоричен е премиерът.

„За 1 човек не е двоен аршин". Така Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали не прилага „двоен аршин" с желанието да отзове дипломати с агентурно минало, като същевременно министър Божидар Димитров продължава работа в кабинета. Борисов подчерта, че той е само един министър, освен това е министър без портфейл.

Не закъсняха и появилите се реакции на огласеното от комисията.

Синята коалиция призова спешно да бъдат отзовани посланиците, които бяха обявени за агенти на ДС. Това обяви Мартин Димитров в декларация от името на парламентарната група в началото на заседанието на НС.

Настояваме за законово ограничаване правото на агенти на службите на бившия комунистически режим да заемат посланически постове, категоричен бе Димитров. Стана още ясно, че Синята коалиция ще предложи и законопроект, ограничаващ възможността бивши агенти да заемат подобни постове.

Синята коалиция се срамува от факта, че половината от българските посланици в европейски страни са агенти на бившата Държавна сигурност. Това показва, че ДС определя външната политика на България, коментира още съпредседателят на Синята коалиция и добави, че с агенти на ДС не може да се прави външна политика на Европейската народна партия.

По думите му е крайно време този проблем да бъде решен окончателно. Съпредседателят на Синята коалиция каза още, че именно така ще си проличи кои са истинските демократи в 41-вото Народно събрание.

Никоя друга държава в ЕС не постъпва толкова безотговорно спрямо дипломатите си. Огласяването на сътрудниците към ДС е едно неразумно действие. Това ще бъде сериозен удар върху българската външна политика, която трудно ще преодолява отправените упреци към нея
БСП

БСП предупреждава, че зад огласените имена - както на действащи, така и на бивши дипломати - стоят професионалисти, изграждани в продължение на десетилетия и допринесли за създаването на новата външна политика на България, за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз.

В тази връзка социалистите настояват ръководството на Министерството на външните работи да подходи отговорно и с необходимото уважение към засегнатите дипломати.

БСП подчертава, че разкритата от Комисията информация е с давност повече от 20 години и нейната стойност има единствено и само морални измерения.

Ето защо възразяваме срещу всякакви призиви или намерения за отстраняване от длъжност на действащи дипломати или политически натиск за тяхното оттегляне, заявяват още от БСП.

В отворено писмо до външния министър Младенов Едвин Сугарев, бивш посланик в Индия, изтъква, че тази ситуация е много лош външнополитически знак за България, а във вътрешнополитически план дефинира външно министерство като реален филиал на Държавна сигурност - и то повече от двадесет години след започването на българския преход към демокрация.

Сугарев настоява да бъдат отзовани незабавно всички действащи посланици, за които е установена принадлежност към ДС и другите тайни служби на някогашния репресивен апарат, а оттук нататък всички посланически назначения да минават през предварителна проверка от страна на Комисията по досиетата.

По думите му, ако се нанесат на една географска карта посланическите назначения, за които са ползвани кадри на ДС, ще се види ясно логиката на тяхното дислоциране.
Има страни, в които са назначавани само такива кадри - и това са например страните от Близкия Изток, с които именно под контрола на ДС кипеше оживена търговия с наркотици, изнасяни в Западна Европа, и с оръжие, произвеждано у нас и попадащо неизменно в ръцете на терористични режими и групировки, заявява Сугарев.

Коренно противоположна е реакцията на ВМРО, според които сега е моментът Николай Младенов да защити българските дипломати, попаднали в огласения вчера списък на сътрудници на българските тайни служби.

Огласяването на списък с действащи и бивши сътрудници на външното разузнаване, на която и да е страна по света веднага би предизвикало огромен скандал. Още повече ако става дума за висши дипломати, заявяват от ВМРА.

Те са категорични, че единствено правилното решение на Младенов в момента е да защити своите служители, чиято задача винаги е била да работят в полза на България зад граница.
Ако не го направи ще остави впечатление за поредната добре изпълнена поръчка срещу българската държава.