„Убеден съм, че мога да подкрепя обявяване на ден за геноцид на българите - като лична позиция".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред журналиста Георги Коритаров, цитирано от сайта koritarovonline.com, за което обаче към момента от правителствената информационна служба не потвърждават.

Коментарът му е във връзка с предложението на партия "Атака" за обявяване на ден на българския геноцид.

 Борисов не дава повече яснота за своята позиция относно определянето на подобен ден, но отбелязва: „Със сигурност знам, че в плановете за почивни дни следващата година разпети петък ще бъде почивен ден".

По простата причина, че тогава всички българи - и религията казва, че не се работи".

Запитан за едно друго предложение на националистите, а именно - промяна в Закона за радио и телевизия и снемане на новините на турски език, премиерът отговаря така: „На ниво парламентарни групи нека да се проведат срещи, да уточнят колегите от „Атака" какво точно имат предвид".

Според него обаче това „трябва да мине през широка обществена дискусия, защото в противен случай би могло да се залитне в етническа нетолерантност или подобна посока".

На въпрос докъде ще стигне търсенето на отговорност по отношение на обръчите от фирми около ДПС, Бойко Борисов отговаря, че в момента продължава данъчната проверка.

По думите му тя е във всяко едно направление. „За съжаление погубени са много пари, които не могат да се върнат сега, а трябват много в условията на криза", коментира още премиерът.

Запитан дали т. нар. „сараи" на лидера на ДПС Ахмед Доган ще имат по-специална съдба, премиерът отговаря, че когато държавата започне да действа целенасочено към което и да е лице, не е правилно.

„Затова има институции. Дадени са указания - безкомпромисно към всички", посочва Борисов.
„Ако тези сараи попадат под ударите на закона, естествено ще си понесат отговорността. И доколкото знам ДНСК трябва да се произнесе. Но Вие ме подсещате да се поинтересувам докъде е стигнало", казва още той.

Запитан дали това означава, че някой ден може Доган да се окаже с поискан за сваляне имунитет, премиерът отговаря така: „Дали е Доган, дали е Цецка Цачева, дали е Станишев или Борисов - за мен няма абсолютно никакво значение".

И колкото по-бързо се отърсим от това кой кой е, а гледаме буквата на закона, толкова по-добре за държавата", категоричен е той.

Попитан дали сега сините искат ГЕРБ да подкрепи тяхна кандидатура за кмет на София в лицето на лидера на СДС Мартин Димитров, след като не се състоя коалиция на национално равнище между ГЕРБ и синята партия, Борисов отговаря:

„Аз винаги съм казвал, че политическите партии затова съществуват самостоятелно, имат свои ръководства и свои симпатизанти, сгради, държавни дотации, за да участват на състезанията, наречени избори".

По думите му именно заради това всяка партия се старае да излъчи най-силния кандидат - за да покаже, че е най-силният отбор.

На въпрос дали това означава, че ГЕРБ ще излъчи свой кандидат за София, следва категоричната позиция на премиера:
„Естествено. Как да не излъчи? Това би значило, че дезертираме от нашата отговорност".

Той допълва, че е „вложил толкова усилия да направи София по-чиста и по-красива".
„И метрото тръгва и автобуси и тролеи нови. И как ще го оставя това", посочва още бившият кмет на столицата. Според него това трябва да продължи с удвоени темпове с помощта на държавата. "

Относно делото „Галерия" за подслушване на журналисти Борисов посочва, че ще настоява то да бъде разсекретено. Припомняме, по-рано днес това стана и факт.