"Убедени сме в ключовата роля на Интерпол в областта на сигурността в световен мащаб. С решителност продължаваме нашето активно и ползотворно сътрудничество". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с генералния секретар на Интерпол Юрген Щок, който е на посещение у нас по повод 30-годишнината от подновяването на членството на България в Интерпол.

Министър-председателят постави акцент върху успешното участие на страната ни в различни проекти на Международната организация на криминалната полиция и в реализирането на операции в борбата с трафика на оръжия и наркотици, трафика на хора и на мигранти.

Борисов оцени високо проведените у нас обучения, организирани и финансирани от Генералния секретариат на Интерпол. През 2019 г. те са три, с фокус върху трафика на хора в Балканския регион, върху работата с базата данни за откраднати оръжия и по противодействие на престъпленията с предмет МПС.

Младен Маринов призова младите полицаи да трупат опит от Интерпол

Младен Маринов призова младите полицаи да трупат опит от Интерпол

Той подчерта, че безценна е била помощта на Интерпол в разследването на терористичния атентат в Сарафово

Премиерът подчерта, че за страната ни е особено важно, че тези обучения включват и Балканския регион. Той изтъкна, че за България сътрудничеството с всички държави от региона е постоянен приоритет.

Министър-председателят посочи, че обменът на информация със Западните Балкани се осъществява основно по канала на Интерпол и на двустранна основа. По тази причина по негови думи било важно укрепването на контактите на всички нива и във всички области от взаимен интерес.

Наскоро в София беше проведен Годишният форум за устойчивост на Западните Балкани, на който още веднъж потвърдихме нашата подкрепа и използването на всяка възможност за надграждане на постигнатите резултати, припомни премиерът пред Юрген Щок.

По време на срещата двамата обсъдиха и домакинството на България на Процеса "Акаба" догодина, което е тематично свързано с инициативата на България за развитието на Западните Балкани и за укрепване на международното и регионалното сътрудничество в сектора на сигурността.

Интерпол отбеляза 95 години от създаването си през 2018 г. Със своите 194 държави членки днес организацията е втората след ООН по отношение на международното представителство. България членува в Интерпол от 1923 г. до 1958 г. Членството е подновено в рамките на 58-ата сесия на Генералната асамблея на Интерпол на 27 ноември 1989 г.