Сръбският наркобос Сретен Йосич е бил покровителстван от българските служби за сигурност и лично от Бойко Борисов по време на пребиваването му в България.

Това заяви самият Сретен Йосич по време на съдебния процес, който започна срещу него за убийство, съобщава БиТиВи.

Лидерът на сръбския подземен свят Сретен Йосич отхвърли обвинението за убийствотона Горан Мариянович и заяви, че е бил натопен от сръбското вътрешно министерство. На него той бил сътрудничил след като се е върнал в родината си през 1992 година.

Йосич разкри, че е помагал на сръбското правителство в доставката на технически средства, горива и хуманитарна помощ. За това е използвал и връзките си в България, Румъния и Македония за смекчаване на санкциите към бивша Югославия.

След конфликт с ръководството на сръбското МВР, Йосич получил директни заплахи и решил да напусне Сърбия като се прехвърлил в България, разказва още Йосич.

"В България бях на сигурно. Защитаваха ме техните служби за сигурност, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов - собственик на футболния клуб "Локомотив", с който бях свързан чрез бизнес, защото той беше легален търговец на оръжие".

Припомняме, Сретен Йосич бе арестуван в България през 2002 година, след което бе екстрадиран в Холандия по искане на холандското правосъдие.

Йосич (по прякор Йоца Амстердамеца) бе определян от медиите като балканския крал на кокаина и най-големия наркобос на Балканите.
Името му се свързва с убийствата на Поли Пантев и Милчо Бонев-Бай Миле.

Припомняме, Пантев бе убит на о-в Аруба, а според версиите причина е голямо количество складиран наркотик, присвоен от Пантев.

За бай Миле пък се говори, че бил взел огромна сума от хората на Йосич, поемайки ангажимента да организира бягството на сърбина, докато Сретен чака в столичния арест екстрадирането си в Холандия.

Опит за провокация и оправдание пред съдебните власти. Така Бойко Борисов, цитиран от БитиВи, определи твърденията на Сретен Йосич.

Бойко Борисов:
Това не е сериозно. 

Борисов припомни, че самият той е наредил задържането на Йосич, докато изпълняваше длъжността на главен секретар на МВР.

"Кой арестува с барети, при престрелка и после екстрадира с военен самолет човека, когото покровителства? Това не е сериозно.", заяви бившият главен секретар на МВР.

Собственикът на футболния клуб "Локомотив" и член на Изпълкома на футболния съюз Николай Гигов заяви, че през 90-те години, наистина е познавал Сретен Йосич - но под друго име - „Марко".
Истинското име на сърбина Гигов разбрал едва след ареста му.

Николай Гигов:
Не съм имал оръжеен бизнес с "Марко".  

Двамата се запознали покрай футбола, а "Марко" съдействал за трансферите на много сръбски играчи, сред които и звездата Горан Василиевич.

Николай Гигов твърди, че не е познавал личните проблеми на Йосич в бивша Югославия. Той изрази недоумение под каква форма би могъл да го закриля в България.

По думите му, Йосич има право да говори каквото си иска в своя защита пред съда, но не бива да се внушава, че двамата с Гигов са имали общ оръжеен бизнес.