С военен духов оркестър и водосвет на правителственото летище бяха посрещнати три нови хеликоптера по инструмента Шенген за Граничната полиция

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов, военният министър Аню Ангелов, представители на посолството на Италия, и на италианската фирма производител Agusta Westland.

Министър Цветанов беше сред изпитателите на първия пробен полет

Хеликоптерите ще допринесат за постигането на европейските стандарти при защитата на външните граници на ЕС. Те ще бъдат използвани за контрол и наблюдение на черноморската граница и границите с Турция, Сърбия и Македония.

Общата им стойност надхвърля 29 милиона евро.

„Всички знаем, че ни трябваше техническо време да дойдат хеликоптерите. Бързаха да ни атакуват, че не сме готови за Шенген" - изтъкна на церемонията премиерът Борисов.

Той подчерта, че с тези хеликоптери България може изключително надеждно да пази границите на ЕС.

Двата хеликоптера AW109 Power са лек клас, хеликоптерът AW 139 e среден клас.
От 17 януари два от тези хеликоптери ще бъдат разположени в базата в Безмер, откъдето ще могат да участват в наблюдението на външната граница с Турция. Другият ще бъде дислоциран на летището в София и ще се използва за наблюдение на границите със Сърбия и Македония.

Хеликоптерите имат набор от електронно оборудване, кабина, съвместима с очила за нощно виждане, подвижна цифрова карта, метеорадар, обзорно-сензорна система, апаратура за предаване на видеосигнал на наземни станции в реално време, прожектор и комплект високоговорители.
И двата вида хеликоптери предлагат отлични възможности за бърза реакция, покритие на голяма наблюдавана площ и  продължителност на полета.
Вертолетът от среден клас освен наблюдение може да осигури и транспортиране на гранично-полицейските екипи в райони с екстремно развитие на оперативната обстановка, както и тяхното непосредствено управление от въздуха.

Използването на летателна техника за наблюдение на морската граница ще допълни изпълнението на задачите в тази област и ще доведе до по-голяма плътност на контрола върху морските пространства с обща площ около 30 000 кв. км. С въвеждането на хеликоптери в наблюдението и контрола на морската граница ще бъде гарантирано изпълнението на задълженията на Граничната полиция, свързани с търсене и спасяване на море.

Чрез доставката на новата летателна техника се предоставя възможност за  активно сътрудничество и участие в съвместни операции с другите държави от ЕС в рамките на Агенцията за оперативно сътрудничество по външни граници (FRONTEX).

Производителите посочиха, че такива хеликоптери се използват в над 140 различни служби на 50 страни за провеждане на граничен контрол, спасителни операции, при спешни медицински случаи, пожарогасителни дейности, извънредни ситуации, бедствия.