"Българската позиция за всеобхватното търговско споразумение СЕТА (между Канада и ЕС) е много ясна". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди срещата на лидерите от Европейската народна партия в Маастрихт в отговор на въпрос на чуждестранни журналисти за нашата позиция.

"България и Румъния няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както с Шенген. Всички - и Еврокомисия, и ЕП, казват че България и Румъния са готови за Шенген - не ни приемат. Същото се отнася и за безвизовото пътуване на българските и румънските граждани до Канада", каза министър-председателят и подчерта, че условието, поставено от нас и Румъния, е за отпадане на визовия режим.

"Това, което съм поставил в разговора с премиера Трюдо (Джъстин Трюдо, министър-председателят на Канада - б.р.), е да се пътува безвизово от 2017 г. Иначе самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а българският и румънският бизнес няма да бъдат равнопоставени, което не е само в интерес на България и Румъния, а на целия ЕС, нарушава се основен принцип. Нека приемат това наше решение и ще ги подкрепим", каза министър-председателят Борисов пред репортер на телевизията на ЕНП.

"Едно търговско споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение!?".
Така премиерът Бойко Борисов аргументира българската позиция да блокира подписването на всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) ако няма гаранции, че до декември 2017 г. ще отпадне визовият режим за българските граждани.

"Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че това ще се случи. Полагам огромни усилия, защото считам, че позицията ми е абсолютно честна и правилна", каза премиерът преди заседанието на Европейския съвет, на което темата ще бъде обсъждана.

Запитан как предоставените 108 млн. евро европейски средства ще помогнат на България за справянето й с миграционния поток, Борисов благодари на колегите си от ЕНП и Европейския Съвет, че могат да работят и да вземат бързо решения, за което винаги биват упреквани.

"Какво могат да направят европейските държави за по-доброто справяне с миграционната криза?", запита журналистът, на което Борисов отговори, че след много спорове и дебати са стъпили на правилните решения.

"Да се затворят външните граници, Балканския път, всичко да става през официалните КПП-та, да се работи за удължаване на споразумението с Турция. Европейската гранична полиция стартира от България и в момента ние сме надеждна външна, Шенгенска граница на ЕС. Средствата, които са малко в сравнение с тези, които България похарчи, сега имат материален израз на подкрепа. Ние гледаме на тези пари като морална подкрепа и доказване, че ЕС може да бъде гъвкав, бърз и ефективен", каза Борисов.

Запитан какво е посланието срещата да се проведе точно в Маастрихт, премиерът ни поздрави председателя на ЕНП Джоузеф Дол. "България, за съжаление, е от малкото страни в Европейския съюз, които съблюдават Маастрихтските критерии за под 3% бюджетен дефицит и под 60% външен дълг. Ако в тази сграда си дадем дума, че те ще се спазват, Европа ще бъде финансово и икономически стабилна и дисциплинирана", каза Борисов.

"Благодаря на колегите си от ЕНП и ЕС, че след срещата в Братислава показаха, че Комисията, Европейският съвет - всички ние можем да работим и да взимаме бързо решения - нещо, за което винаги биваме упреквани", коментира министър-председателят преди срещата на лидерите от Европейската народна партия.

Форумът предшества заседанието на Европейския съвет, което ще започне по-късно днес в Брюксел, и ще разглежда темите миграция, търговски въпроси, както и отношенията между ЕС и Русия.

Запитан има ли шанс за падане на визите ни с Канада, ако СЕТА пропадне заради белгийците, Борисов отговори: "Би било лошо за Европа, за целия ЕС, ако един местен парламент може да спре решение на 28 държави. Това може да стане такъв блокиращ фактор и практика, че нито едно решение в ЕС да се вземе".