Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. 

Малко по-рано днес българският премиер пристигна в Брюксел за среща на върха. 

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС. "НАТО е основата на колективната отбрана в Европа, заяви Борисов. 

На срещата си със Столтенберг, премиерът Бойко Борисов подчерта, че единството на НАТО и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността.

Според българския министър-председател 70 години след създаването на Северноатлантическия Алианс, организацията се е доказала като най-успешния съюз в историята.

"Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията", посочи още Борисов пред Столтенберг.

Премиерът заяви, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник. "Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок", отбеляза Борисов.

По-късно министър-председателят Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.