Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряда.

Борисов каза това след видеоконферентната връзка с премиери на други страни по темата за коронавируса. В разговора по инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху, участваха и премиерите на Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Припомняме, че със заповед на министър Кирил Ананиев от 6 март до 11 март бе обявена грипна епидемия на територията на цялата страна. Епидемията бе във връзка с разпространението на грип тип В и преди да бъдат обявени първите заболели от коронавирус. 

Премиерът поясни, че ефектът от грипните ваканции е много малък или нулев, а едновременно с това те удрят по икономиката и особено по средния и малък бизнес, тъй като родителите не могат да ходят на работа. От друга страна се правят и сборни групи включително и по фирми и по учреждения, така че ефектът от ваканцията се оказва нулев.

Освен на стопанския живот, ще се нанесе щета на учебния процес, смята още премиерът и посочи предстоящите матури.

Председателят на Оперативния щаб генерал майор Венцислав Мутафчийски заяви, че ще обмислят темата с грипната ваканция за учениците.