От 6-ти до 11-ти март, включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписаната от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заповед.

Преустановяват се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

Инфекциозните отделения в страната вече са пълни

Инфекциозните отделения в страната вече са пълни

Все още няма случай на регистрация на коронавирус

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки.

За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Епидемията от грип В също тревожи Щаба за коронавируса

Епидемията от грип В също тревожи Щаба за коронавируса

Няма положителна проба за коронавирус

Малко по-късно от МОН съобщиха, че занятията в училищата ще бъдат възобновени на 12 март (четвъртък). Учебният материал следва да бъде преструктуриран по преценка на преподавателите.

Отменят се и областните кръгове на олимпиадите и състезанията за учениците. Нови дати ще бъдат допълнително обявени.