Премиерът Бойко Борисов изненадващо дойде в парламента, където предложи настоящия вицепремиер Румяна Бъчварова за нов вътрешен министър на мястото на подалия вчера оставка Веселин Вучков.

От парламентарната трибуна премиерът поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Като мотив министър-председателят посочи съмненията за зависимости.

"Аз съм принуден да го направя това (приемането на оставката на Вучков) заради начина, по който всичко това се случи", призна Борисов. След въпрос от депутатските места от къде е принуден, премиерът посочи - "отвътре, отвън, отвсякъде".

Министър-председателят даде обещание пред депутатите, че още на следващото заседание на Министерски съвет ще предложи процедурата за смяната на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. "Ситуацията, която в момента тече извън тази зала, е, че има задкулисие", коментира Борисов. "Глупости, това ме изважда от равновесие. Може би това е била вчера целта да ме извадят от равновесие, правилно са го преценили. Не мога да го понеса", разкри премиерът.

Макар и след като поиска оставките на Писанчев и Лазаров, Борисов даде положителна оценка за работата им, като отбеляза, че Писанчев е получил отлична оценка и от ФБР, и от английските служби. "Опитвайки се да давам спокойствие в службите, аз съм зависим.

"Въпросът сега е кой управлява Борисов? Всеки, който ме познава, знае, че съм неуправляем", каза още пред депутатите Бойко Борисов.

Борисов разкритикува вчерашните събития и подадената оставка от Веселин Вучков.

Стабилността в страната през тези няколко месеца е жизнено важна, подчерта той. С много голямо уважение съм се отнасял към опозицията и тези, които са ни подкрепяли, заяви премиерът. Когато имало баланс, в службите имало сигурност.

Оставката беше крайно изненадваща, сподели Борисов. Не било редно да се иска оставката на Владимир Писанчев преди обеда, който шефът на ДАНС давал в чест на шефа на ФБР. Още повече, че височайшият гост бил у нас по покана именно на Писанчев.

Беше голяма изненада, че точно вчера министър Вучков постъпи по този начин, заяви Бойко Борисов. Това е изключително некоректен акт към мен и правителството, заяви още премиерът и допълни, че 5 секунди му отнел да подпише оставката на Вучков. Нямало акцент от вчерашните срещи на премиера с гостите му, което  го ядосало.

"Няма свещени крави, имена, които могат да застрашават стабилността, какво значи името на Вучков, на Лазаров или Писанчев", коментира още премиерът.

Бойко Борисов критикува и политическите си партньори, които при важни гласувания ги нямало и създали усещането, че ДПС подкрепя кабинета. Ако било прието предложението на Михаил Миков за отмяна на плоския данък, той щял да си подаде оставка и да сложи край на кабинета Борисов 2. Отдавна щяхте да сте по родните си домове, обърна се той към депутатите, От къде на къде ми слагате това като брошка, попита той, визирайки подкрепата на ДПС.

Междувременно, Цветан Цветанов коментира в кулоарите, че не знае какво и кого е имал предвид премиерът Бойко Борисов, обяснявайки, че му въртят ченгеджийски номера.
Много съм обезпокоен от това, което се случи вчера, сподели обаче Цветанов.
По думите му именно във вчерашния ден се случили две знакови визити. Изместил се акцентът от тях към оставката.

Иначе Цветанов даде висока оценка на Веселин Вучков като експерт. От думите му стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи премиера Борисов в решението му за наследник на Веселин Вучков.

Мълчание запази председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов от РБ. Той от медиите научил за номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.
"Аз от вас разбирам, вие сега ме атакувате, как да коментирам нещо, което не знам", изтъкна той.