За опасността от навлизане във властта на националистически партии предупреди премиерът Бойко Борисов на форум на ЕНП в София, с който европейската десница отваря пътя към европейските избори догодина.

Виждате, никъде успехът не е на социалистите - Италия, Франция, рекордно ниски резултати в големите държави, включително и в Германия. Да внимаваме популисти националисти да не излезнат, призова премиерът. Социалистите са системна партия, с тях може да се говори. Другите - вижте какви са им обещанията - излизаме от ЕС, променяме - даде пример българският премиер.

Ако искаме да побеждаваме, да си формулираме не само целите, но и заплахите, призова Борисов. Ако не отговорим на страха, нищо друго не е интересно, каза той, предупреждавайки какво движи избирателите. Младежката безработица падна, Европа се съживи. Тръгна ръста на икономиката, заяви българският премиер.

В началото на речта си Борисов обяви Европа за най-доброто място за живеене и отново заяви, че миграционният натиск отвсякъде е към стария континент. Европа е така защото е с най-добра инфраструктура, екология, иновации, изреди Борисов. "Всичко най-добро е направено в Европа", каза той.

Припомняйки разликите в стандарта между Източна и Западна Европа и как сега няма разлика - отиваш в Братислава, Прага, Будапеща, София - между тях и Виена няма разлика: "Само за 10-15 г. никакви коментари и притеснение не трябва да имаме."

Да погледнем предизвикателствата и по-навреме да отчитаме коварството за тези, за които ви говорим. Колко години си говорим за миграцията, запита реторично Борисов.

Той продължи с реторичните въпроси - кое население в света може да търпи със стотици хиляди неизвестни хора (да идват в страната му - б.р.) - нито с паспорти, нито преминали медицински преглед - нищо.

"Нахълтват - айде кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил паспорта - председател на Еврокомисията - експериментирай. Защо в Канада, САЩ си въведоха ред на границите, ние толкова години ... €26 млрд. ЕК харчи за мигранти. Над €37-38 млрд. дава Германия за мигранти", каза Борисов.

Той направи аналогия между тези средства и възможностите с тях да се усили охраната по границата. "Чувате ли се за какви пари става дума - да сме купили 100 - 300 гранични катери - по-евтино ще излезе. Да сме назначили 10-20 хил. полицаи", каза Борисов.

"Що се случи Брекзит - уплашиха се от 40 хил. души на Ла Манша. Защо Германия не може да направи правителство, при положение, че се къпе в пари, €3 хил. млрд. е БВП и има политически проблем и не може 5 месеца да направи правителство", продължи с реторичните въпроси Борисов. Според него политическите проблеми в европейските страни са, защото населението се е уплашило от мигрантската вълна.

"Това е защото подплашихме населението", каза Борисов.

Той припомни отново идеята си за създаване на зона за сигурност в близост до районите с конфликти, където да бъдат настанявани бежанците. "Пак щяхме да дадем тези пари, но да ги държим (мигрантите - б.р.) в Турция, Йордания. Ако това го направим сега, веднага, - само през КПП-та (да минават мигрантите - б.р.), само с проверка на всеки, който идва в Европа само тогава хората ще се успокоят", каза Борисов.

"В Италия резултатите от изборите показват, че страхът не си е заминал. България на 100% реши въпроса с мигрантите. На нас ни е трудно да пазим Шенгенското пространство - решихме си въпроса - решението с Турция да се работи по него", припомни българският президент споразумението между Турция и ЕС за мигрантите.

"Нашият председател да ни поставя политически въпроси. Политиката на ЕНП да е ясна - ще влизат толкова (мигранти - б.р.), колкото можем да интегрираме, да се погрижим за тях. За другите ще плащаме, помагаме да са близо до своите населени места", обясни Борисов.

"Вашите лидери да си начертаят червени линии, които да се спазват. През ден си пишем писма - дали да осигурим хуманитарен коридор. Санкции, с които свикнахме всички. Нито войната спира в Сирия, нито миграционните процеси намаляват", заяви Борисов.

Той изтъкна добрия диалог с австрийския канцлер Себастиян Курц.

Относно искането за промени в Дъблинското споразумение - мигрантите да бъдат връщани в страната, където първо са регистрирани, българският премиер каза, че очаква европейските лидери да се разберат. "Как ще ни ги натоварят на самолети и ще ни ги върнат в София или в Атина? Със Себастиян работим много добре, надявам се да се разберем. Румъния са спокойни, защото Българи пази добре (границите си)".

Другата основна тема - кохезионната политика - Борисов иска много ясно да кажем, че всичко онова, което се случи е добро и тази свързаност между държавите при изпълнението на годишната финансова рамка трябва да продължи.

След Брекзит единственият шанс е за всички страни да има повишение на вноските - това ще е нашето предложение, каза Борисов.

Премиерът на България изтъкна важността на приоритета на българското председателство на европейския съвет. "Не дадем ли перспектива на държавите от Западните Балкани, ще оставим черна дупка, която да бъде сфера на чужди влияния. Световните е и Европейски войни започват от там - много близо до нас", каза Борисов.

Той посъветва младите поколения да гледат филма за Чърчил, за да видят какво е било.

За общата европейска отбрана Борисов запита колко пари струва всичко, което по плановете на НАТО да осигури защита на ЕС. "Броя самолети - приблизителна цена. Колко танкове ни трябват, колко бронирани машини, ракети", изреди Борисов без да отчита спецификата на избор на подобна техника и сложните формули, които всяка една армия изчислява преди да започне процедурите за придобиване на каквото и да е въоръжение.

"Може да се окаже, че всички имаме танкове, пък нямаме самолети. Имаме самолети, пък нямаме ракети", каза Борисов в речта си на форум на ЕНП в София за откриване на европейските избори догодина.