Премиерът Бойко Борисов в приел оставката на министърът без портфейл Божидар Димитров.

Това заяви министър-председателят в предаването „Нека говорят" по БиТиВи.

Само преди час приех неговата оставка, каза Борисов и подчерта, че действията му са продиктувани от желанието да докаже на опозицията, че няма двоен аршин в управлението на ГЕРБ, тъй като в случая имат основателна причина да го упрекват.

Много ми е мъчно за него, той ми е много добър приятел и добър историк, каза Борисов за Божидар Димитров и допълни, че правителството ще подпомогне дейността на Димитров в проекти, които имат историческа важност за страната ни.

Въпросът с бъдещето на министерския пост на Божидар Димитров стана особено актуален след избухването на скандала с принадлежността на посланиците ни към бившите служби на ДС.

Борисов поясни, че утре очаква и зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров да депозира своята оставка на вътрешният министър Цветан Цветанов. Припомняме, името на Павлин Димитров също излезе в списъка на Комисията по досиета за принадлежност към структури на бившата ДС.

Във връзка с темата за отзоваването на дипломатите - агенти Борисов заяви; „На следващия Министерски съвет ще предложим на г-н Първанов тези дипломати, които той казва, че ние сме назначили, да ги отзовем."

По думите му ако президентът Първанов не се съгласи, „ще излезе, че е лъжец." „Ще излезе, че те са ги пратили, а не ние сме си ги назначили," каза Борисов и допълни, че областните управители са кадрови офицери и не създават проблем. „За нас е важно в правителството да няма, както и в дипломатическите служби."

Запитан какъв чувал с подаръци е подготвил за населението Борисов бе категоричен: „Откакто съм министър-председател разбрах, че любов няма - има само пари."

Той допълни, че пари са коледни бонус за пенсионерите няма да има, защото българските пенсионери са над 2.1 милиона, а пари просто няма.

По думите ако правителството даде бонуси, то тези пари трябва да бъдат покрити с огромни заеми, а това е безразсъдно в условията на икономическа криза.

Именно това е основният проблем на Европа, не само на България - харчи се повече, отколкото се печели, подчерта министър-председателят и допълни; „Аз се надявам след година - две да започнем да даваме пари, когато икономиката и производството - позволят. Дай, Боже, догодина да има коледни бонуси."

В отговор на въпрос, свързан с бонусите за Агенция „Пътна инфраструктура" премиерът посочи, че тези пари са били раздадени не за един месец, а за цяло година. Освен това са дадени не за всички, а за тези, които работят денонощно.

На въпрос защо е подслушван шефът на Митниците Ваньо Танов и съмнява ли се в него Борисов заяви: „Властта трябва да бъде подслушвана, следена, когато е на власт. Те трябва и мен да подлсушват и сигурно ме подслушват."

По думите му най-доброто средство за изграждане на доверие е проверката, а освен това няма нищо лошо в това системно да се проверяват различни министри или шефове.

Според него именно така се действа, когато има сигнал - започваш да кичиш мероприятия и да чакаш да падне някаква информация

Запитан дали вярва на Иван Костов Борисов отговори: „ Ако трябва да кажа с да или не, ще кажа не. Ако трябва да уточня, защо е не - защото те нямат изгода от силен ГЕРБ, нямат изгода от магистрали, от спортни зали, нямат изгода да сме силни. Затова и толкова много бушуват срещу нас, защото знаят, че това гарантира следващите избори", каза премиерът и допълни: „Те искат слаб ГЕРБ."

На въпрос на зрител дали е станал по-богат, след като Цветелина Бориславова продаде дела си в СИБанк премиерът бе категоричен, че никога не е взимал пари от жена, тъй като „женски пари - змийски кости." Освен това, допълни той, ние с Цветелина не сме заедно от няколко години.

На въпрос на водещия как би продължил фразата „Нека говорят..." премиерът заяви: „Ние работим, а тяхната работа е да говорят."