"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. "независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на началник отдел във Върховната касационна прокуратура".

Тази позиция изрази Мая Манолова, председател на "Изправи се.БГ" в съобщение до медиите по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на "независимия" прокурор.

Според Манолова става дума за "съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции."

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Той ще е с мандат от 7 години и ще се избира от прокурорската колегия с 2/3 мнозинство

Тя определя предложенията на премиера и кабинета като "безполезни" и представляващи "симулация на съдебна реформа".

Манолова смята, че такава "може да се постигне единствено и само с промени в Конституцията", каквато премиерът "съзнателно не предприема".

Според председателят на "Изправи се.БГ" правителството "предлага фигура, непредвидена в Конституцията - на т.нар. "независим" прокурор, който щял да разследва началника си - главния прокурор.

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища

Манолова напомня, че според Конституцията няма "независим" прокурор, а Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата".

"Според правителството фигурата на "независимия" прокурор щяла да се избира от членове на ВСС - от прокурорската квота - които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор", изтъква още Манолова и добавя, че вместо тези промени, могат да се предприемат полезни и ефективни реформи.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…

В тази връзка Манолова съветва Борисов да направи три неща - да проведе реформа чрез конституционни промени, да инициира промени в закона за съдебната власт и НПК, също и депутатите да предложат и да гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия.

Манолова е учудена и защо опозицията и парламентарните партии не излизат с позиции.

По думите й "предложените промени са противоконституционни и след като кабинетът ги приеме "спешно", все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд".

Припомняме, вчера правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.